Stress voorkomenOm beter om te gaan met stress, is het belangrijk de stressbronnen in je leven te onderkennen en erger te voorkomen door tijdig in te grijpen. Zeven tips om stress te voorkomen. Om beter om te gaan met stress, is het belangrijk de stressbronnen in je leven te onderkennen en erger te voorkomen door tijdig in te grijpen. Zeven tips om stress te voorkomen.

 

1. Ken de stress en spanning in je leven

Het is geen schande toe te geven dat je het druk hebt en dat je mogelijk teveel doet. Observeer en noteer eerlijk wat je allemaal doet, welke verantwoordelijkheden je draagt, ook in vrijwilligerswerk. Maak er een lijst van.

2. Ken je grenzen

Stress voorkomenJe bent geen superman of vrouw, die alles aankan. Belangrijk is dat jij ontdekt waar jouw grenzen liggen, wat jij aankan, Vergelijk jezelf niet met anderen. Die hebben een andere geschiedenis, een andere persoonlijkheid. Je bent niet meer als je meer aankan.

3. Leer je lichaam kennen

Voel wanneer het aangeeft dat het teveel is, door vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid. Neem deze signalen serieus.

4. Neem je activiteitenlijst goed door.

Welke taken putten je uit, en welke taken geven je energie? Maak een verdeling waarbij je op een dag activiteiten hebt die je energie kosten maar ook activiteiten die je energie geven.

5. Zorg voor voldoende beweging

Bij veel stress stapelt de adrenaline zich in je lichaam op met alle kwalijke gevolgen van dien. Door voldoende te bewegen, raak je dit stress hormoon weer kwijt. Zorg wel dat je geen stressvolle maar een gelijkmatige sport kiest, zoals zwemmen, fietsen of wandelen. Een wandeling voor het slapen gaan geeft vaak een betere slaap.

6. Let op wat je eet

Uitpatting gaat vaak gepaard met toename van alcohol of medicijnen. Minder koffie, alcohol, suiker en fast food. Meer bruin brood, vers fruit en rooibos thee.

7. Leer nee zeggen

Durf een taak te schrappen als je erachter komt dat die taak niet voor jou bestemd is. Durf terug te komen op een toezegging, die je onder druk hebt gedaan. Als je ergens voor wordt gevraagd, leer dan te wachten en neem tijd om te overwegen.

(bron: Lucie Veselka in Inspiratie Magazine, 7-2007)