De Engelse hoogleraar William Newton hield de deelnemers aan het opGROEIsymposium – ‘seksualiteit als opGAVE’ zaterdag 27 september 2014 voor: “We moeten onze kinderen onbeschaamd beschermen.” De Engelse hoogleraar William Newton hield de deelnemers aan het opGROEIsymposium – ‘seksualiteit als opGAVE’ zaterdag 27 september 2014 voor: “We moeten onze kinderen onbeschaamd beschermen.”
“Tijden veranderen zeggen ze wel eens. Ik kan niet zeggen dat we er sinds mijn jeugd op vooruitgegaan zijn. Ik kon als kleuter nog gewoon kleuter zijn: knippen, plakken, de bouwhoek, de poppenhoek en het schoolplein, terwijl de kleuter anno 2014 dankzij de regeltjes uit Den Haag en de bemoeizucht van de GGD ook wordt lastig gevallen met Cito-toetsen om te kijken of ze al goed genoeg kunnen rekenen en lezen en lessen op het gebied van seksuele voorlichting. En dan vragen we ons ondertussen af waarom onze kinderen last hebben van faalangst en andere psychische problemen en waarom ze steeds jonger seksueel actief zijn? Wat denken we nu zelf? Het zal wel aan mij liggen, maar ik bekijk met stijgende verbazing de steeds vreemdere wereld waarin ik mijn kinderen elke dag opnieuw moet loslaten.”
Dit schrijft een bezorgde 39-jarige katholieke moeder op haar Facebookpagina. “Hoe zorg je er nog voor dat je kinderen zo weinig mogelijk last hebben van deze bemoeizucht”, vraagt ze zich af en ze laat weten haar kinderen desnoods thuis te houden wanneer voor seksuele voorlichting “definitief wordt gekozen voor een methode van de GGD of die malloten van de Rutger Stichting”.
Vertrouwen en openheid
Haar reactie is kenmerkend voor waar veel katholieke ouders tegenwoordig mee worstelen. Kinderen worden in de huidige maatschappij op zoveel manieren beïnvloedt, dat ouders de grip op de (seksuele) opvoeding dreigen kwijt te raken. Enkele katholieken en katholieke organisaties sloegen de handen ineen en hielden zaterdag het opgroeisymposium ‘seksualiteit als opGAVE’, om katholieke ouders te ondersteunen in het begeleiden van hun kinderen op weg naar volwassenheid. In een sfeer van vertrouwen en openheid durfden velen van de circa honderd deelnemers toe te geven dat praten over seksualiteit met kinderen niet eenvoudig is.
‘Ware liefde’
De Engelse hoogleraar pastorale theologie aan het Internationaal Theologisch Instituut in Oostenrijk, William Newton, inspireerde de ouders en andere opvoeders vanuit de ‘theologie van het lichaam’ van de heilige paus Johannes Paulus II. De visie van ‘JPII’ op seksualiteit (“vanuit de goddelijke liefde”) staat lijnrecht tegenover die van de wereld (“seks als iets klinisch”), schetste Newton.
In zijn uitleg over de ‘theologie van het lichaam’ stelde hij de totale zelfgave van de mens centraal. Iedereen is op een of andere manier geroepen zichzelf te geven in gemeenschap, legde hij uit. “We zijn geschapen uit liefde en bestemd voor de liefde”, zei Newton. “Er is een verschil met dieren in hoe de mens de seksualiteit beleeft, omdat we geschapen zijn naar Gods beeld. Ons lichaam laat ons zien hoe we bedoeld zijn. Een man voor een vrouw en een vrouw voor een man.”
Ook lichtte Newton toe hoe contraceptie, seks voor het huwelijk, zelfbevrediging en homoseksualiteit “leugens” zijn die in tegenspraak zijn met de volledige zelfgave en de taal van het lichaam. Newton is ervan “overtuigd dat ook de moderne geest deze waarheid diep van binnen kent”. Hij verduidelijkte dit door het voorbeeld te gebruiken van verliefde stellen die als teken van hun liefde een slotje aan een brug vastmaken en vervolgens de sleutel in het water gooien. “De moderne mens weet diep van binnen dat ware liefde mogelijk is, maar vraagt zich af of dat echt mogelijk is.”
‘Onbeschaamd beschermen’
De (seksuele) opvoeding van kinderen vergeleek Newton met de bouw van een huis. Naast een fundering en warmte van binnen moet het beschermd worden tegen weersinvloeden. “We moeten fel, volhardend en onbeschaamd onze kinderen beschermen tegen negatieve invloeden. We zijn in strijd met andere invloeden, zoals de media en vrienden van onze kinderen. We moeten ze, in het bijzonder op scholen, beschermen tegen geestelijke schade, tegen het infecteren van de geest. Ouders moeten zelf de controle nemen en houden over de opvoeding. We moeten radicaal zijn op dit punt.”
Desnoods zouden ouders kun kinderen van school moeten halen, vindt Newton. Daarnaast zouden er betere onderwijsprogramma’s moeten komen die ouders in staat stellen kinderen (seksueel) op te voeden. “Wees niet naïef”, aldus Newton. “We strijden tegen de ideologie van het kwaad.” (Katholiek Nieuwsblad / Pascal Beukers)