Werkende ouders maakt gezin kwetsbaarWanneer beide ouders een baan hebben, kan bij ziekte het hele gezin in de problemen komen. Dat merkt verpleegkundige Nel Bonnema uit Hoofddorp in haar praktijk. Wanneer beide ouders een baan hebben, kan bij ziekte het hele gezin in de problemen komen. Dat merkt verpleegkundige Nel Bonnema uit Hoofddorp in haar praktijk.

Werkende ouders maakt gezin kwetsbaar“Denk bijvoorbeeld aan gezinnen waar al twee jonge kinderen zijn en de moeder bevalt van een tweeling. Of waarbij een van de partners langdurig ziek is en zowel werk als zorg helemaal op de andere partner aankomt. Er moet dan veel vrij worden genomen, met als risico dat ook de tweede ouder zijn of haar baan verliest en in de financiële problemen raakt. En wat als de partner ook nog ziek wordt?”

Nel Bonnema pleit voor meer hulp in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Een organisatie voor burenhulp, die zich tot nog toe richtte op ouderen, wil nu ook gezinnen te hulp schieten wanneer daar problemen dreigen. “Het moet voor de ouders en vrijwilligers laagdrempelig zijn, snel inzetbaar en vaak is een korte periode al voldoende. Als een vrouw bevalt en de baby blijkt een huilbaby te zijn, kan het een verlichting zijn voor de moeder zijn als een vrijwilliger zich een uurtje over de baby ontfermt en de moeder even op adem komt. Het is bijvoorbeeld makkelijk als een buurvrouw de kinderen mee naar school neemt of na schooltijd opvangt. Dit hoeft niet extra belastend te zijn omdat de buurvrouw vaak toch al naar school rijdt om haar eigen kinderen weg te brengen of op te halen”, aldus Bonnema. (WitteWeekblad)