Twee moeders reageren op de stelling die eerder op deze site stond over kinderopvang. De uitslag liet zien dat bijna evenveel mensen vonden dat een kinderdagverblijf kinderen ongelukkig maakt als dat een kinderdagverblijf kinderen socialer maakt. Wat vinden deze moeders?
Twee moeders reageren op de stelling die eerder op deze site stond over kinderopvang. Opvallend bij die stelling was dat 37 procent vindt dat een kinderdagverblijf kinderen ongelukkig maakt omdat ze de aandacht van hun ouders missen, terwijl 42 procent vindt dat een kinderdagverblijf kinderen socialer maakt omdat ze meer spelen met andere kids. Wat vinden deze moeders?
Een kinderdagverblijf maakt jonge kinderen niet socialer, maar ook niet asocialer. Het zijn de ouders die in de eerste gevoelige jaren het kind de enige juiste aandacht kunnen bieden en hem/haar iets aanleren. Dat schrijft Lizelot Beukers, orthopedagoog/ kindertherapeut en moeder van drie kinderen, in haar column als reactie op de vorige stelling over kinderopvang. Volgens haar kun je een kinderdagverblijf nooit vergelijken met een gezin. “Een kinderdagverblijf is en blijft een werkplek, hoe hartelijk men er ook met kinderen om kan gaan. Groepsgenoten worden geen broertjes of zusjes en verzorgers van de dagverblijven worden geen papa’s en mama’s.”
Annette Peeters, pedagoge en zelf moeder van 8 kinderen, heeft een kinderdagverblijf aan huis en is houder van een gastouderbureau. Zij schrijft in haar column dat ze begrijpt dat steeds meer moeders werk en zorg willen combineren. Maar de opvang die kinderdagverblijven bieden, is niet voldoende. “Heel veel (erg snel groeiende) kinderdagverblijven met heel veel (jonge) leidsters passen wel op de kinderen die aan hen zijn toevertrouwd maar dat is nog geen opvoeden. Vaste, vertrouwde personen, die goed weten wat de opvoedingsdoelen zijn, zijn daarvoor een must. Daarom vind ik gastouderopvang nog het beste alternatief.”