Computergames zijn hot. Veel kinderen spelen dagelijks uren achtereen vechtspellen, racespellen en rollenspellen. Hun ouders zijn zich vaak niet bewust van de inhoud van de games, die net zo gewelddadig en spannend kunnen zijn als bijvoorbeeld films. Daarom is er nu ook een kijkwijzer voor games: PEGI ofwel Pan European Game Indicator. De PEGI symbolen kunnen net als bij een DVD teruggevonden worden op de verpakking… Computergames zijn hot. Veel kinderen spelen dagelijks uren achtereen vechtspellen, racespellen en rollenspellen. Hun ouders zijn zich vaak niet bewust van de inhoud van de games, die net zo gewelddadig en spannend kunnen zijn als bijvoorbeeld films. Daarom is er nu ook een kijkwijzer voor games: PEGI ofwel Pan European Game Indicator. De PEGI symbolen kunnen net als bij een DVD teruggevonden worden op de verpakking. Linksonder op de voorkant van de verpakking wordt de leeftijdsindicatie gegeven, linksonder op de achterkant staat in icoontjes uitgelegd of het spel gewelddadig of angstaanjagend is, of er seks, grove taal of drugsgebruik in voor komt of dat er discriminerende teksten worden gebruikt. Op die manier kunnen ouders dus heel goed meebeslissen wat hun kinderen spelen.
Een paar tips voor ouders:
- U weet het beste wat uw kind aan kan
- Hoe lang en wanneer?
- Uw eigen gedragsregels
- Samen gamen
- Wees mediabewust
- Praat en luister
- Let op online gamen en downloads
Elk kind is anders. Zowel wat betreft karakter, ontwikkeling, als talent. Ouders moeten daarom op hun eigen oordeel vertrouwen bij hun beslissing wat hun kind aan kan. Ook als het gaat om het spelen van games. Het PEGI advies is daarbij een hulpmiddel.
Help kinderen een kijk- en speelplan te maken voor elke dag; hoe lang, wat en wanneer? Als u het niet eens bent met hun keuzes, leg dan uit waarom en help bij andere keuzes.
Spreek met de kinderen van tevoren af hoeveel tijd ze maximaal per dag of per week mogen gamen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor televisie en internetten.
Maak er een gewoonte van om op het PEGI advies te letten. Of zoek eerst het PEGI advies op via deze website, voordat u naar de winkel stapt. Kijk ook naar de inhoudsbeschrijving van een game. Recensies van games en ‘demo’s’ waarmee u een game kunt uitproberen zijn breed verkrijgbaar via internet en game magazines. Ook filmclips over de inhoud van een game zijn over het algemeen op het internet te vinden. Speel de spelletjes eerst zelf, om te zien of het leeftijdsadvies past bij uw kinderen. Leg kinderen uit welke soort games niet goed voor ze zijn, en waarom. Games die niet voor kinderen zijn, kunt u het beste spelen op momenten dat er geen kinderen in de buurt zijn.
Speel als het even kan samen met uw kinderen, of kijk met ze mee en praat over de games. Wees voorzichtig met een eigen computer op de kinderslaapkamer; als ze alleen bezig zijn, heeft u er als ouder minder zicht op. Gebruik bij voorkeur een (spel-) computer in de huiskamer; zo heeft u meer zicht op wat ze spelen.
Als kinderen vragen of ze mogen gamen, zeg dan niet automatisch ja of nee, maar vraag wat ze willen spelen. Kinderen leren hierdoor bewuster kiezen; Hou eens een mediagebruiklijstje bij. Hoe lang zitten ze achter het beeldscherm of zijn ze bezig met de gameconsole? Hoeveel tv-programma´s zien kinderen en ouders per dag? Hoeveel minuten reclame consumeren ze? Maak vergelijkingen tussen situaties in games en in de werkelijkheid. Wat kan helemaal niet en wat kan wel? Wat is echt en wat is nep?
Laat kinderen vertellen over hun gedachten en gevoelens bij spelletjes die hen boeien. Zo komt u erachter of ze die met de nodige afstand kunnen bekijken, of dat ze er teveel in opgaan. Bespreek eens hoe ruzies of problemen in games worden opgelost. Op welke andere manieren het ook had gekund.
Het PEGI advies houdt geen rekening met extra software voor een game – zogenaamde mods – die via internet kan worden gedownload en de inhoud van een game kunnen veranderen. Vooral bij computergames komt dit voor. Ook moet u opletten bij games die online met anderen kunnen worden gespeeld. Wie zijn die andere spelers en welk contact hebben uw kinderen met hen?
(bron: www.weetwatzegamen.nl )