5 oktober 2014 - La Manif Pour TousAnderhalf jaar na de loi Toubira, de wet die het ‘homohuwelijk’ in Frankrijk mogelijk maakte, weten de tegenstanders daarvan nog altijd een vuist te maken. Anderhalf jaar na de loi Toubira, de wet die het ‘homohuwelijk’ in Frankrijk mogelijk maakte, weten de tegenstanders daarvan nog altijd een vuist te maken.

5 oktober 2014 - La Manif Pour TousRuim een half miljoen demonstranten trokken zondag door de straten van Parijs en Bordeaux, meldt het platform la Manif pour tous (‘De demonstratie voor iedereen’). Volgens de Franse politie, die bij eerdere Manifs ook al opviel door haar fors lagere inschattingen van deze anti-overheidsbeweging, zou het om in totaal 77.500 demonstranten gaan.

Handelswaar

Er is een nieuwe verzetsgolf onderweg tegen het antigezinsbeleid. Dat zei voorzitter Ludovine de la Rochère, die een “noodkreet” wilde laten horen: “Wat zijn we met onze menselijkheid aan het doen?” Op de spandoeken stond “onze buiken zijn geen winkelwagentjes” en “nee tegen de moderne onderworpenheid”: ondanks de sussende maatregelen van premier Manuel Valls, die vrijdag nog het verbod op draagmoederschap in Frankrijk bevestigde, waren er weer veel demonstranten op de been. Zij keren zich vooral tegen het feit dat het draagmoederschap van baby’s handelswaar maakt, en het gezin deconstrueert.

‘Vooruitgang’

Voor wie nu het eerst de straat opgingen, had de kwestie van de draagmoeders de doorslag gegeven. “De steriele cijfers van de polemieken doen weinig ter zake”, verzekert Ludovine de la Rochère. We laten niet de ultra-libertijnen hun agenda dicteren en de termijnen van hun vermeende stukjes ‘vooruitgang’: er bestaat niets obscurantistischer dan het draagmoederschap! We zullen onze beweging voortzetten zover dat nodig is." Volgens een enquête zou een derde van de Fransen (31 procent) de waarden van de Manif pour tous onderschrijven.

(bron: Katholiek Nieuwsblad)