Wat kost een kind?Wie kinderen krijgt of een kinderwens heeft, vergeet soms dat kinderen je financiële huishouding ingrijpend doen veranderen. En niet alleen omdat kinderen geld kosten, maar ook omdat je misschien minder wilt gaan werken. Dat kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor een hypotheek. Om enigszins te weten waar je aan toe bent, kun je grofweg de volgende percentages aanhouden (afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek) Wat kost een kind?Wie kinderen krijgt of een kinderwens heeft, vergeet soms dat kinderen je financiële huishouding ingrijpend doen veranderen. En niet alleen omdat kinderen geld kosten, maar ook omdat je misschien minder wilt gaan werken. Dat kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor een hypotheek. Om enigszins te weten waar je aan toe bent, kun je grofweg de volgende percentages aanhouden (afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek):

  • één kind kost gemiddeld 17% van het netto inkomen;
  • twee kinderen kosten gemiddeld 26% van het netto inkomen;
  • drie kinderen kosten gemiddeld 33% van het netto inkomen.

De Vereniging Eigen Huis geeft de volgende tips:

  • Als u kinderen krijgt en minder zou willen werken, heeft dat gevolgen voor de hypotheek. Bereken van tevoren welke financiële speelruimte u heeft als u nu een huis koopt en nog full-time werkt. Of vraag uw adviseur om dat voor u uit te rekenen. Hoeveel hypotheek kunt u nog krijgen als u minder gaat werken?
  • Als u kinderen krijgt, is het verstandig om de overlijdensrisicoverzekering te verhogen. Deze verzekering keert uit als een van de partners overlijdt. Hoe jonger u bent, hoe gunstiger de premie. Als u een kinderwens heeft, is het ook verstandig alvast eerder (bij het kopen van een huis bijvoorbeeld) een hogere verzekering te nemen. Tussentijds verhogen is meestal duurder.
  • Controleer of de kinderen wel meeverzekerd zijn in uw aansprakelijkheidsverzekering. Het kan zijn dat dit niet zo is, of dat u dan een hoger eigen risico heeft.

(bron: ouders.nl)