Paus Benedictus XVI“Een historische koers­wijzi­ging”, zo noemden enkele media de uitspraak van paus Benedictus XVI in een interview in boekvorm, dat een dezer dagen verschijnt. Het Vaticaan zou zijn verzet tegen het gebruik van condooms nu eindelijk staken. Maar is er wel sprake van een koers­wijziging? Of zou de samen­vatting van de media toch iets al te kort door de bocht zijn? “Een historische koerswijziging”, zo noemden enkele media de uitspraak van paus Benedictus XVI in een interview in boekvorm, dat een dezer dagen verschijnt. Het Vaticaan zou zijn verzet tegen het gebruik van condooms nu eindelijk staken. Maar is er wel sprake van een koerswijziging? Of zou de samenvatting van de media toch iets al te kort door de bocht zijn?

Paus Benedictus XVI (foto: AP)In een uitgebreid opiniestuk op de site van Katholiek Nieuwsblad geeft Lambert Hendriks, docent ethiek en moraaltheologie aan het grootseminarie Rolduc, uitleg over de uitspraak van de paus en het standpunt dat het Vaticaan al jarenlang over condoomgebruik uitdraagt.

De reacties van verschillende humanitaire hulporganisaties en ook van de gewone man zou men volgens Lambert Hendriks kunnen samenvatten met: “Weliswaar betreft het niet een algehele vrijbrief om voortaan op een ‘veilige’ manier gemeenschap met elkaar te hebben, maar als eerste beginnetje mag het er zijn.” Het Vaticaan is om. Maar is er wel sprake van een koerswijziging? Of zou de samenvatting van de media toch iets al te kort door de bocht zijn?

Verderop in het artikel concludeert hij: De paus kondigt dus geen koerswijziging aan, maar hij geeft blijk van een realistische kijk op de wereld en van een invoelende analyse van morele situaties. In dit interview laat de paus dus zien dat hij allerminst slechts mechanisch idealen kan opdreunen, maar dat hij bij het voorhouden en verkondigen van het evangelie ook oog heeft voor de moeilijkheden die dat met zich kan meebrengen. Dat dit de kerkelijke leer over een ware, gezonde seksualiteit onveranderd laat, zou voor zich moeten spreken.

Lees het gehele artikel op Katholiek Nieuwsblad