Ella over Jan: Hij is altijd zo stil, vertelt nooit wat er in hem omgaat. En eens in de zoveel tijd ontploft hij en is het huis te klein, waarna hij weer weken stil kan zijn. Ella is extravert en sociaal. Ze maakt gemakkelijk vrienden en nodigt vaak vrienden uit. Jan vindt het eigenlijk allemaal onzin. Hij wordt doodmoe van al die vrienden die langskomen, er is nooit rust in huis. Als hij van zijn werk thuiskomt, wil hij met rust gelaten worden en niet uren kletsen over wat hij denkt en voelt. Hij vraagt weinig in huis, Ella bepaalt alles, en als hij dan een keer voetbal wil kijken, is het huis te klein.

In onze samenleving is het positief als je extravert bent, als je gemakkelijk je gevoelens kunt uiten, als je vrolijk en gezellig bent en met iedereen vrienden maakt. Daar is op zich ook niets mis mee, maar het is wel wat eenzijdig mensen die op anderen gericht zijn belangrijker te vinden dan mensen die meer op zichzelf gericht zijn.

Probeer eens zo aan je partner te denken: hij vult je aan en is daarin kostbaar voor jou. Als een auto alleen een gaspedaal had, bleef geen auto meer heel. Zo is het ook met mensen. De ene mens is meer het gas, kan mensen mobiliseren, enthousiast maken, terwijl de ander meer de rem is, die zorgt dat je kunt doseren, dat je hard kunt gaan als het nodig is, maar ook langzamer als dat nodig is.

Vaak zie je dat iemand op het ene gebied meer het gas is (bijvoorbeeld geld uitgeven) en op het andere meer de rem (niet elke avond een vergadering, maar ook veel thuis). God heeft een natuurlijk evenwicht gemaakt door mensen juist zo verschillend te maken.

Voor praatgrage mensen als Ella is het belangrijk te zien dat de stille mensen juist aanvullen en in evenwicht houden. En dat je wat stil wordt van de rijkdom die juist besloten ligt in rustige, stille mensen. En voor stille mensen als Jan is het belangrijk te zien hoeveel energie extraverte mensen anderen geven en hoe je horizon breder wordt met meer oog voor de mensen om je heen – en hun noden. De ander is er niet om je te irriteren, maar om je aan te vullen en te vormen.