Vuurwerk gekteBij ons is het vanaf Kerst tot de jaarwisseling Oudjaar. Bij onze jongens staat alles in het licht van het vuurwerk. Het vele enthousiasme daarover wil je als ouder wel wat in banen leiden, maar zeker niet afbreken. Want spanning en avontuur voor jongens lijkt me nodig. En in de huidige maatschappij is daarvoor vaak weinig ruimte. Bij ons is het vanaf Kerst tot de jaarwisseling Oudjaar. Bij onze jongens staat alles in het licht van het vuurwerk. Het vele enthousiasme daarover wil je als ouder wel wat in banen leiden, maar zeker niet afbreken. Want spanning en avontuur voor jongens lijkt me nodig. En in de huidige maatschappij is daarvoor vaak weinig ruimte.

Vuurwerk gekteAls een voetbal in een keurig tuintje beland, dan geeft dat al gauw problemen met de eigenaar (geldt overigens ook weer niet voor elk tuintje, onze directe buren zijn zeer schappelijk). Het enthousiasme over vuurwerk willen we niet afbreken. Zeker ook niet omdat er veel tijd met betrekking tot school doorgebracht moet worden en die tijd niet als leuk ervaren wordt. Toch doen de jongens hun best en er wordt gemiddeld een 6 1/2 gescoord of hoger.

Het enthousiasme voor vuurwerk willen we niet afbreken omdat de jongens keurig elke week naar de kerk gaan en dagelijks hun gebeden doen. Dat doet verder (vrijwel) niemand van schoolvrienden of voetbalclub. Verder bij onze jongens geen ordinaire seks, drugs en alcoholproblemen maar wel keurig geld verdienen en zich niet in de schulden steken. Dan willen wij als ouders ook wel iets faciliteren waar ze enthousiast van worden. Mee vuurwerk halen (soms van verre oorden), zelf wat kopen en een extra bonus-vuurpijl die je krijgt door het hogere bedrag dat je gezamenlijk besteed, die pijl gaat dan naar een van de jongens.

En je vindt het goed dat je huis wat op zijn kop staat met het uitgestalde vuurwerk. En dat computers, tv en filmcamera vaak bezet zijn door de diverse films over vuurwerk. Naderhand help je mee de straat vegen. Dit alles communiceer je ten slotte met de jongens. Net als het feit dat je uiteraard geen problemen met de buren moet maken en zelf voorzichtig moet zijn met afsteken. En af en toe bij al dat vuurwerkenthousiasme even een time out moet nemen, zoals even rustig binnen een oliebol opeten. En uiteraard er voor zorgen, dat wij als ouders niet de hele dag bang behoeven te zijn voor wat er zou kunnen gebeuren.

En iets bijkomends: als gevolg van al het vuurwerk enthousiasme is er ook eens interesse voor andere dingen dan voor computerspelletjes! Nee, enthousiasme, inzet en ergens voor gaan zijn ervaringen waarmee we onze jongens graag in aanraking willen laten komen.

Ons oudjaaroverzicht en de vuurwerkgekte.
Als de krant komt, dan moet zelfs de sportkatern even plaats maken voor nieuws over vuurwerk.
Op gegeven moment wordt er gebeld. Een vriendje van één van de jongens. "Kom je bij mij een rookbom maken." Twee uur later komt onze zoon met materiaal en instructies hoe te maken terug.

Een vuurwerk dvd gekocht en bekeken. Bediscussieerd. Becommentarieerd. Bewonderd. Net als de filmpjes van You Tube. Met zijn allen staan ze dan om de computer heen.

Vuurwerk krantjes worden bekeken. Prijzen besproken en vergeleken. In het nieuws komt dat je bij de Aldi in Duitsland veel goedkoper vuurwerk kunt krijgen. Die kun je kopen samen met de aardappelen. Volgend jaar zouden we daarheen moeten gaan om vuurwerk te kopen.

Het eigen vuurwerk moet gefilmd worden. Mijn vrouw deed dat altijd geduldig, maar zij is aan haar pols geopereerd en valt als cameravrouw uit. In ieder geval moet er een nieuwe oplossing voor gevonden worden. Een leeg bandje waarmee je op kan nemen wordt al vast in de filmcamera gelegd.

Beneden op een grote tafel is al het vuurwerk uitgestald. Elke keer als er bij een nieuwe zaak ingekocht wordt, dan komt er wat bij.

Verschillende keren hoor je plotseling geschuif van stoelen, hard lopen en buiten-deuren opengaan. Vlakbij is er iemand die iets aan het afsteken is en dat hebben ze opgemerkt en willen ze zien.

Met oud en nieuw komt mijn broer met zijn gezin al jaren bij ons. Bij de jongens gaat het vooral om hun neef. Die is van dezelfde leeftijdscategorie en deelt hun passie voor vuurwerk.

Voor alle lezers en Zalig Nieuwjaar toegewenst.