Canon you can (reproduce)Het Japanse elek­tronica­bedrijf Canon geeft werk­nemers twee keer in de week eerder vrij om zo het geboor­te­cijfer omhoog te krijgen. Dat berichtte de Amerikaanse zender CNN.
Het Japanse elektronicabedrijf Canon geeft werknemers twee keer in de week eerder vrij om zo het geboortecijfer omhoog te krijgen. Dat berichtte de Amerikaanse zender CNN.

Canon you can (reproduce)Op dit moment krijgen Japanse vrouwen gemiddeld 1,34 kinderen. Dat is ver onder het aantal dat nodig is om de bevolking op pijl te houden. De gemiddelde leeftijd stijgt in Japan het snelst in de wereld.

Een van de redenen voor dit lage aantal is dat een werkdag van twaalf uur heel normaal is. Daarnaast worden ook de sociale positie van vrouwen en ouders en de hoge kosten voor het levensonderhoud als oorzaak gezien.

Canon, vooral bekend door haar digitale camera’s, wil haar steentje bijdragen aan de samenleving en een onderdeel daarvan is om de werknemers eerder naar huis te sturen en ze de gelegenheid te geven meer tijd met hun gezin door te brengen, zo legt woordvoerder Hiroshi Yoshinaga uit. Tegelijkertijd helpt het programma half zes, licht uit het bedrijf ook als arbeidstijdverkorting tijdens de wereldwijde economische crisis. (KN/CNA)