Scouts brengen het Vredeslicht rondRond Kerstmis zijn veel mensen bezig met goede wensen en draaien acties voor goede doelen op volle kracht. Een zo’n actie, in 1986 in Oostenrijk, is uitgegroeid tot een Europees jaarlijks terugkerende actie ‘Vredeslicht’. Rond Kerstmis zijn veel mensen bezig met goede wensen en draaien acties voor goede doelen op volle kracht. Een zo’n actie, in 1986 in Oostenrijk, is uitgegroeid tot een Europees jaarlijks terugkerende actie ‘Vredeslicht’.

In 1986 hield de publieke tv-omroep ORF in Oostenrijk een actie rond Kerstmis onder de naam ‘Licht in het duister’, speciaal voor gehandicapte kinderen. De directeur, dhr. Obermayer, van deze omroep trok dat jaar met 14 gehandicapte kinderen naar Israël om bij de geboortegrot van Jezus in Bethlehem het Vredeslicht te ontsteken. Het Vredeslicht is een Vredesvlam die daar al eeuwen continu brandt.

Scouts verspreiden het Vredeslicht

Scouts brengen het Vredeslicht rondHet initiatief om met Kerstmis daarna in zoveel mogelijk kerken en bij zoveel mogelijk huisgezinnen licht uit het Heilige Land te laten branden, vond al snel in heel Europa navolging. Zo zorgen scouts al vanaf het begin voor de verspreiding van het Vredeslicht. Al is 1988 werd het Vredeslicht ook buiten Oostenrijk verspreid en na de val van de Berlijnse muur hebben scouts het Vredeslicht naar de voormalige communistische landen gebracht. Elk jaar komen scouts uit heel de wereld naar Wenen om het licht persoonlijk in ontvangst te nemen, en in 1996 kwam het Vredeslicht voor het eerst naar Nederland.

Vredeslicht 2015

Het Vredeslicht uit Bethlehem is eind november aangekomen in Europa en is dit jaar door een negenjarig meisje van een Arabisch-christelijk gezin aangestoken in de geboortegrot in Bethlehem. Hierna is het per vliegtuig overgebracht naar Wenen. Daar was op 12 december een plechtige ceremonie, waarbij het Vredeslicht via scouts werd verspreid naar verschillende parochies in heel Europa en tot in de Verenigde Staten en Canada. Op 16 december 2015 werd het Vredeslicht tijdens een audiëntie op het Sint-Pietersplein door een delegatie uit Oostenrijk overhandigd aan paus Franciscus.

Radio Maria

In Nederland is en wordt het ook op een aantal plekken door scouts gebracht. Zo hebben enkele scouts uit Eindhoven het licht opgehaald en het naar Radio Maria gebracht van waaruit het verder te verspreid kan worden. Radio Maria mocht het vredeslicht in ontvangst nemen tijdens de jaarlijkse kerstmarathon, waarbij twee dagen lang op de radio een speciale inzamelingsactie wordt gehouden.

Meer informatie

Meer informatie is te lezen op de speciale website: