Vragen stellenEen dreumes is van nature heel nieuwsgierig. Hij wil de wereld om zich heen ontdekken. Zodra hij ertoe in staat is, zal hij jou dus vragen gaan stellen, om maar zoveel mogelijk te weten te komen. Jouw geduld wordt hierdoor misschien op de proef gesteld, maar het is één van de meest waardevolle manieren waarop je kindje iets leert. Er zijn bepaalde fases te onderscheiden in het vraaggedrag van je kindje… Vragen stellenEen dreumes is van nature heel nieuwsgierig. Hij wil de wereld om zich heen ontdekken. Zodra hij ertoe in staat is, zal hij jou dus vragen gaan stellen, om maar zoveel mogelijk te weten te komen. Jouw geduld wordt hierdoor misschien op de proef gesteld, maar het is één van de meest waardevolle manieren waarop je kindje iets leert. Er zijn bepaalde fases te onderscheiden in het vraaggedrag van je kindje:

Wat is dat?

Als je dreumes ongeveer twintig maanden oud is, zal hij je het liefste de hele dag door vragen: "Wat is dat?". Zelfs als hij het antwoord eigenlijk best weet, vraagt hij dit aan je. Enerzijds wordt dit veroorzaakt door zijn drang om te leren, anderzijds weet hij dat hij door vragen te stellen jouw aandacht krijgt. Bovendien begrijpt je dreumes nog niet alles meteen. Hij begrijpt jouw uitleg stukje bij beetje en zal steeds weer hetzelfde vragen, totdat het hem helemaal duidelijk is. Het is verstandig om gewoon antwoord te geven wanneer hij "Wat is dat?" vraagt. Als je het vermoeden hebt dat hij het antwoord op zijn vraag zelf al weet, kun je de rollen omdraaien en hem vragen "Wat denk jij?". Zo voorkom je dat hij zijn vraag zal blijven herhalen en bovendien stimuleer je je kindje zo om zelf na te denken.

Waarom?

Als je kindje 24 maanden of ouder is, zal hij honderd keer per dag "Waarom?" aan je vragen. Ook deze vraag komt voort uit zijn honger naar kennis en uit zijn behoefte aan aandacht. Bovendien krijgt je kindje alleen al veel voldoening uit het stellen van een vraag en het krijgen van een antwoord.  Het is beter om de vragen van je kindje naar het 'waarom' niet te negeren, al kun je er wel eens gek van worden. Probeer dus – als je tijd hebt – antwoord te geven. Soms kan je een wedervraag stellen: "Waarom denk jij?" Hierdoor leert hij zelf na te denken.

(bron: www.kinderinfo.nl)