Omgaan met de doodAls je kindje drie of vier jaar is, zal hij waarschijnlijk vragen gaan stellen over de dood. Deze vragen worden opgeroepen door nieuwsgierigheid en door angst. Zijn nieuwsgierigheid maakt dat hij van alles de reden wil weten en zich bovendien afvraagt wat deze zaken met hem te maken hebben. Zodra hij een beetje begrijpt wat doodgaan is, vraagt hij zich dus af of hij zelf ook dood zal gaan.  Hoewel je het misschien moeilijk vindt om over de dood te praten, is het toch belangrijk dat je de vragen van je kindje over dit onderwerp beantwoordt. Vanuit je geloof kun je dit op een heel natuurlijke manier doen… Omgaan met de doodAls je kindje drie of vier jaar is, zal hij waarschijnlijk vragen gaan stellen over de dood. Deze vragen worden opgeroepen door nieuwsgierigheid en door angst. Zijn nieuwsgierigheid maakt dat hij van alles de reden wil weten en zich bovendien afvraagt wat deze zaken met hem te maken hebben. Zodra hij een beetje begrijpt wat doodgaan is, vraagt hij zich dus af of hij zelf ook dood zal gaan.  Hoewel je het misschien moeilijk vindt om over de dood te praten, is het toch belangrijk dat je de vragen van je kindje over dit onderwerp beantwoordt. Vanuit je geloof kun je dit op een heel natuurlijke manier doen.

Maak er geen taboe van

Op de dood rust in veel gezinnen nog een taboe. Vanuit je geloof zou je het op een eenvoudige manier kunnen uitleggen en doe dat dan ook. Draai er niet omheen dat mensen best verdrietig kunnen zijn als iemand dood is gegaan omdat we hem missen, maar dat die persoon naar de hemel gaat en we elkaar later weer terug zullen zien.

Praat op een begrijpelijke manier

Het is belangrijk dat je de vragen van je kind op een begrijpelijke manier uitlegt. Daarbij is het van belang dat je de juiste termen gebruikt. ‘Inslapen’ kan een kind heel bang maken om zelf te gaan slapen. ‘Naar de hemel gaan’ is een heel eenvoudige manier om uit te leggen wat doodgaan is. Leg uit dat Jezus, Maria en de heiligen in de hemel wonen en dat het daar heel mooi is.

Vertel het Paasverhaal

Door het paasverhaal te vertellen kun je laten zien dat Jezus ook dood is gegaan, de deur naar de hemel voor ons heeft opengezet en op Pasen zelf weer levend is geworden. Met Hemelvaart is Hij naar de hemel gegaan, en Hij helpt ons iedere dag zodat wij ook bij Hem kunnen wonen als we later naar de hemel gaan. Als Jezus van jongs af een vriend is voor de kinderen, zal het paasverhaal ze helpen om de dood niet eng te vinden. God is een vriend en we zijn met Hem op weg.