Mgr. Hendriks heeft op zijn website een bericht geplaatst over het officialaat van Bisdom Haarlem-Amsterdam. Als een katholiek huwelijk is stukgelopen, is het officialaat de kerkelijke instantie om te onderzoeken of sprake is van een ongeldig huwelijk. Mgr. Hendriks heeft op zijn website een bericht geplaatst over het officialaat van Bisdom Haarlem-Amsterdam. Als een katholiek huwelijk is stukgelopen, is het officialaat de kerkelijke instantie om te onderzoeken of sprake is van een ongeldig huwelijk.
De procedure voor de kerkelijke rechtbank, zoals het officialaat ook wordt genoemd, biedt de gelovigen mogelijkheid de geldigheid van hun huwelijk te laten onderzoeken en mogelijk een nieuw kerkelijk huwelijk aan te gaan. De naam ‘kerkelijke rechtbank’ is misschien enigszins misleidend: degene die een beroep doet op het officialaat komt niet voor een rechtbank te staan, maar heeft gesprekken met een deskundige medewerker, vaak de officiaal zelf. ‘Rechtbank’ slaat op de vorm waarin de procedure gegoten is: er is een aanklager en een verdediger van de huwelijksband en rechters die constateren of de nietigheid van het huwelijk vast staat of niet.
Deze procedure is door de herziening van paus Franciscus (Motu Proprio Mitis Iudex) aanmerkelijk vereenvoudigd en het pastorale karakter ervan is in het licht gesteld.”
Aanleiding voor het bericht op Arsacal.nl is de aanstelling van dr. André van den Hout als officiaal en Mgr. Martin de Groot als ‘promotor iustitiae’ (~openbaar aanklager).
Officialaten
Het officialaat van Aartsbisdom Utrecht heeft de taken overgenomen van Bisdom Breda, Bisdom Rotterdam, Bisdom Groningen-Leeuwarden en Bisdom ’s-Hertogenbosch.