Mgr. TomasiIn de media en op internet is veel ophef over het ‘ver­nie­tigende’ rapport dat een VN- commissie inzake de Rechten van het Kind over het Vaticaan heeft gepubli­ceerd. De commissie velt een hard oordeel over wat het Vaticaan allemaal níet heeft gedaan tegen kinder­misbruik. In de media en op internet is veel ophef over het ‘vernietigende’ rapport dat een VN- commissie inzake de Rechten van het Kind over het Vaticaan heeft gepubliceerd. De commissie velt een hard oordeel over wat het Vaticaan allemaal níet heeft gedaan tegen kindermisbruik.

Mgr. TomasiHet VN-rapport over kinder­misbruik door geestelijken is “oneerlijk, verdraaid en ideologisch gekleurd”. Dat zegt aarts­bisschop Silvano Tomasi, die vorige maand verhoord werd door de VN-commissie. Hij leidde de delegatie die midden vorige maand verhoord werd door de VN-commissie die het rapport heeft opgesteld. Tomasi zei tevens dat de VN niet van de kerk kan vragen om zijn “niet-onder­handel­bare” morele leer te veranderen. De aarts­bisschop reageert daarmee op de kritiek in het rapport op de stand­punten van de Kerk over homo­seksua­liteit, anti­conceptie en abortus.

De hoofd­redacteur van de Duitstalige redactie van Radio Vaticaan, Bernd Hagenkord, betreurt in zijn blog dat de media verzwijgen dat het rapport ook lovende woorden voor het Vaticaan heeft wat betreft reeds genomen maat­regelen. Echter, zo zeggen meer mensen die op de hoogte zijn, laat de VN blijken deels achter de feiten aan te lopen. Enkele van de voor­gestelde maat­regelen zijn namelijk al genomen binnen het Vaticaan.

Waar Hagenkord zich vervolgens enorm aan ergert, en met hem dus vele anderen, is dat de commissie zich ook uitlaat over de leer van Kerk en meent daar invloed op te moeten uitoefenen. Die kritiek klinkt ook vanuit het Vaticaan zelf. In een pers­mededeling heeft het Vaticaan laten weten de conclusies van het rapport "grondig te zullen bestuderen". Een volledige reactie volgt dus later.

Het rapport komt niet lang nadat bekend werd dat paus Benedictus in de periode 2011-2013 bijna 400 priesters heeft ontslagen omdat zij op een of andere manier kinderen hadden misbruikt. En reeds in december werd bekend dat paus Franciscus bezig was een speciale commissie op te richten om seksueel misbruik van kinderen in de katholieke kerk aan te pakken. Het comité moet ook hulp bieden aan slachtoffers. Het is de eerste grote stap van paus Franciscus om de crisis die de kerk in diskrediet heeft gebracht het hoofd te bieden.
 

Katholiek Nieuwsblad

Op de site van Katholiek Nieuwsblad zijn twee interessante stukken te lezen in verband met het VN-rapport.

Lees ook dit stuk over het opvallend uitblijven van berichtgeving over kindermisbruik buiten de Kerk.

Petitie

Intussen is een petitie gestart om de VN te bewegen zich te verontschuldigen bij het Vaticaan.