Goede voornemens - dieetStilletjes hebben we allemaal wel wensen voor het nieuwe jaar om uit te voeren of gewoontes om mee te breken. Ermee beginnen en het dan ook nog volhouden, valt vaak niet mee. Vijf tips voor succesvolle goede voornemens.

Stilletjes hebben we allemaal wel wensen voor het nieuwe jaar om uit te voeren of gewoontes om mee te breken. Ermee beginnen en het dan ook nog volhouden, valt vaak niet mee. Vijf tips voor succesvolle goede voornemens.

1. Maak van je voornemen een concrete doelstelling

Maak de doelstelling meetbaar, actief en persoonlijk. Het laatste spreekt voor zich, want jij bent degene die de doelstelling gaat waarmaken. De doelstelling moet actief geformuleerd zijn, zeg wat je doet, niet wat je eventueel twijfelachtig gaat doen. Dus "ik fiets drie keer per week een half uur".

2. Formuleer je doelstelling zo dat die je inspireert

Goede voornemens - DieetAls je iets niet echt wilt, dan heeft het ook geen zin dat op je voornemenslijst te zetten. Vraag jezelf af of je doelstellingenlijst up to date is. Zijn de dingen op de lijst werkelijk de dingen die je nu wilt doen en die bij je doelen passen? Laat je niet leiden door je omgeving maar luister naar je eigen hart.

3. Gun jezelf de tijd echt te veranderen

We zijn vaak zo gericht op het resultaat dat we willen bereiken, dat we er niet aan denken dat elke reis van 1000 kilometer begint met een enkele stap. We kunnen alleen ons doel bereiken wanneer we stap voor stap acties ondernemen die ons in de goede richting duwen. We hebben elke keer discipline, doorzettingsvermogen en beloningen nodig.

4. Maak een genietlijst en beloon jezelf

Schrijf de dingen op waar je blij van wordt en die je energie geven. Wanneer je de doelstelling hebt gehaald, kies je iets uit van je genietlijst om jezelf te belonen. Op den duur zul je merken dat de motivatie van binnenuit belangrijker wordt, en dan heb je geen of minder beloning meer nodig.

5. Wees ervan bewust dat veranderingen niet altijd blijvend zijn

Wanneer je je goede voornemens hebt uitgewerkt en je daadwerkelijk bent veranderd in sommige opzichten, zul je toch moeten waken voor terugval. Alleen met wilskracht kom je er niet. Je zult discipline moeten ontwikkelen en soms weer opnieuw moeten beginnen. Houd een lijst bij om te checken of je je ook daadwerkelijk aan je voornemens gehouden hebt, We zijn heel goed in onszelf bedriegen en hebben zwart-op-wit bewijs nodig dat we iets wel of niet gedaan hebben.

(bron: Carianne Ros-van Dok in Inspiratie Magazine 7-2007)