Geregeld worden de Praktische Tips aangevuld. Nieuw: Hoe kun je de communicatie in je relatie verbeteren? Vijf tips om te werken aan jezelf en aan de manier waarop je met elkaar omgaat. Hoe kun je de communicatie in je relatie verbeteren? Vijf tips om te werken aan jezelf en aan de manier waarop je met elkaar omgaat.
1. Contructief zijn is een besluit
Als er spanning hangt in een relatie, pijn of verdriet, dan is er altijd een keuzemoment waarop je kunt besluiten te bouwen of af te breken. Soms gaan onze woorden sneller dan we willen. Toch is ook daar, heel kort, een moment waarop je kunt beslissen om een woord dat bedoeld is om te kwetsen, niet uit te spreken maar te zoeken naar een woord dat de bedoeling heeft te onderzoeken en te begrijpen en op te lossen. Jij kunt kiezen te bouwen of te breken.
2. Niet wat maar hoe
Vaak ontstaan ruzies en pijn door de manier waarop iets gezegd wordt en de onderliggende bedoeling, en niet zozeer door de woorden die gezegd worden. We reageren veel sneller en buiten onze gedachten om, op juist die onderstroom die niet wordt uitgesproken. Onderzoek of wat je zegt ook zo bedoeld is, of dat je eigenlijk heel iets anders wilt. Als je pijn wilt doen omdat jij pijn hebt, vertel dan dat je pijn hebt en dat je iets anders wilt.
3. Gevoel –verstand – waarheid
Als er iets niet goed is in je relatie, dan kan je dat voelen. Verdriet om iets kwetssends dat gezegd is, boosheid om een afspraak die niet is nagekomen. Belangrijk hierbij is, dat je je niet laat leiden door alleen je gevoel! Liefde is namelijk een gevoel, besluit, werkwoord en werkelijkheid tegelijk! Check daarom je gevoel met je verstand (klopt dit gevoel, is het logisch als ik de situatie overzie?). En onderzoek of het waar is wat je voelt. Ben ik verdrietig om wat hij zegt? Of omdat ik ongesteld ben, of omdat mijn moeder ziek is, of misschien wel om alledrie?
4. De pauzeknop!
Een van de belangrijkste dingen om te ontwikkelen in jezelf is het vinden en het gebruiken van de pauzeknop. Nog voor je partnmer is uitgesproken, heb je vaak al je antwoord klaar en bam, de volgende klap wordt alweer uitgedeeld. Je pauzeknop stelt de reactie uit, zodat je tijd hebt om werkelijk contact te maken met je partner. Neem de tijd je partner uit te laten praten, druk uit alle macht op je pauzeknop. Voor je antwoord geeft, bedenk even of je kunt voelen en begrijpen wat je partner probeert te zeggen. Besluit dan hoe je wilt reageren.
5. Verboden in te vullen
Hoe verleidelijk is het, te denken dat je na twee woorden al weet wat je partner wil zeggen en wat hij/zij daarbij van jou vindt. Maar helaas (maar goed ook) kunnen we geen gedachten lezen. Je kunt nooit weten wat er zich in het hoofd en het hart van je partner afspeelt, tenzij je bereid bent al je van te voren bedachte dingen opzij te zetten en je werkelijk in te leven in wat hij/zij wil zeggen, te vragen en te onderzoeken. Pas dan kan je liefste je verrassen, ook al ben je veertig jaar getrouwd!
Lucie Veselka in Inspiratie Magazine