VriendschapVriendschap kun je niet afdwingen en het is een geschenk als je vrienden hebt bij wie je jezelf kunt zijn en aan wie je kunt geven. Toch is de houding van je eigen hart ook belangrijk om echte vriendschap te kunnen sluiten. Vijf tips op weg naar ware vriendschap. Vriendschap kun je niet afdwingen en het is een geschenk als je vrienden hebt bij wie je jezelf kunt zijn en aan wie je kunt geven. Toch is de houding van je eigen hart ook belangrijk om echte vriendschap te kunnen sluiten. Vijf tips op weg naar ware vriendschap.

1. Wees eerlijk

Een ware vriend aanvaardt jou zoals je bent met je mooie en minder mooie kanten. Het is belangrijk pijn, onduidelijkheid of teleurstelling met elkaar te bespreken, zodat er weer helderheid en lucht komt, Anders lopen kleine ergernissen op tot grote irritaties tot de bom barst en vriendschap soms onherstelbare schade oploopt. Eerlijkheid bouwt een vriendschap op.

2. Praat niet over anderen

VriendschapDe grens tussen praten over anderen en roddelen (onwaarheid over een ander uitspreken) is maar dun. Als je vriend tegen je roddelt over een andere vriend, hoe weet je dan dat hj niet ook over jou roddelt? En hoe voelt dat? Onveilig! Bescherm je vriendschap door niet over anderen te praten En als er iets gezegd moet worden, bouw dan op en zoek complimenten over die persoon. Als je je zorgen maakt over iemand, bid dan samen voor die persoon.

3. Wees echt

Wees jezelf bij vrienden en doe niet groter, stoerder dan je bent. Hoe meer je van jezelf laat zien, hoe dieper een vriendschap kan groeien. Maar dat heeft wel tijd nodig. Groeien gaat niet in een dag. Je hoeft niet alles in een keer te laten zien. Laat iemand langzaam je hele persoon leren kennen. Wees daarbij zuinig op jezelf! Als je jezelf laat zien, ben je kwetsbaar. Doe dat dus alleen als het goed voelt, bij mensen die je vertrouwt.

4. Stel grenzen

Een goede vriendschap heeft ook grenzen. Een vriendschap kan zoveel tijd opslokken dat je partner zich er niet goed meer bij voelt, of dat je kinderen je bijna niet meer zien. Ook kan het zijn dat je geen nee durft te zeggen op een uitnodiging. Ware vrienden kunnen het hebben als je een keer afbelt. Belangrijk is wel uit te leggen waarom je niet komt. Een ware vriend claimt je niet maar laat je vrij. En als het een vriendschap betreft tussen een man en een vrouw, houd dan de grenzen van de intimiteit in de gaten. Het blijft een vriend en niet je partner. Om trouw te blijven in je huwelijk en in je vriendschappen zijn grenzen in intimiteit belangrijk.

5. Vermijd kritiek

Eerlijk zijn en kritiek geven is niet hetzelfde. Kritiek wil zeggen dat je de negatieve dingen benoemt aan de ander zonder de intentie de ander op te bouwen. Ook hier is weer een dunne grens tussen opbouwende opmerkingen en neersabelende kritiek. Het is goed om dingen uit te spreken, maar blijf daarbij jezelf. Noem de gebeurtenis, wat je vriend(in) deed en goe dat voor je voelt. Vermijd moeilijke onderwerpen niet maar let op met kritiek, dat breekt je vriendschap af!

(bron: Lucie Veselka in Inspiratie Magazine 1-2008)