Vijf tips om los te latenSoms kun je zo in beslag worden genomen door bepaalde situaties in je gezinsleven, dat het moeilijk is om wat afstand te nemen en los te laten. Het kan jezelf blokkeren wanneer je blijft malen in je hoofd en in je hart, en de kans dat er een oplossing komt, neemt ook niet toe wanneer je er maar mee bezig blijft. Verder kan God ook alleen Zijn werk doen wanneer we Hem de kans daartoe geven, en dat betekent dat we de situatie – hoe moeilijk of belangrijk ook – toch even uit handen moeten kunnen geven. Maar hoe doe je dat dan? Vijf tips om los te laten. Soms kunnen we zo betrokken zijn bij bepaalde situaties in je gezinsleven, dat het moeilijk is om wat afstand te nemen en los te laten. Het kan jezelf blokkeren wanneer je blijft malen in je hoofd en in je hart, en de kans dat er een oplossing komt, neemt ook niet toe wanneer je er maar mee bezig blijft. Verder kan God ook alleen Zijn werk doen wanneer we Hem de kans daartoe geven, en dat betekent dat we de situatie – hoe moeilijk of belangrijk ook – toch even uit handen moeten kunnen geven. Maar hoe doe je dat dan? Vijf tips om los te laten.

1. Bewustwording

Ten eerste moeten we beseffen en ons dus bewust zijn dat we iets of iemand vasthouden, voordat we het kunnen loslaten. Ga na in je leven war je aan vasthoudt, waar je veel waarde aan hecht en wat je bang bent te verliezen.

Vijf tips om los te laten2. Emoties fysiek de ruimte geven

Vaak zijn emoties de reden dat we niet loslaten. Een baan die je hebt moeten opgeven, brengt wellicht boosheid, verdriet of frustratie met zich mee. Emoties blijven sudderen wanneer we er niet mee aan de slag gaan. En dat werkt ondermijnend. Ga letterlijk aan de slag, sport of span je fysiek in.

3. Emoties mentaal de ruimte geven

Schrijf het van je af, schrijf alles op wat in je opkomt, schrijf het op zoals je het voelt. Verbrand of verscheur de brieven, want niemand hoeft jouw emoties in ongeremde vorm te lezen. Met het verbranden of verscheuren mag je de woorden en gedachten heel bewust aan God overdragen.

4. Bidden

Als we eerlijk zijn, raken we zeer gestresst wanneer we alles zelf onder controle moeten hebben. We kunnen de gevolgen van onze keuzes helemaal niet overzien. God kan dat wel en Hij wil ons graag leiden, maar Hij kan ons leven niet leiden, wanneer wij het blijven vasthouden. Bid daarom ‘uw wil geschiede’ om je leven echt aan God over te geven.

5. Controle opgeven

Wanneer je moeite hebt met loslaten, ga dan op een cursus zijdeschilderen. Zijde maak je nat voordat je erop gaat schilderen, waaardoor alle lijnen die je zet, vervagen. Het toppint van controle loslaten: je kunt pas de volgende dag kijken wat het geworden is.

(bron: Carianne Ros-van Dok in Inspiratie Magazine 4-2007)