Vijf tips om aan je relatie te blijven werkenEen relatie kan ups en downs kennen. De ander kan anders blijken te zijn dan je je in het begin had voorgesteld. Je dacht dat hij of zij nog wel zou veranderen maar dat is niet gebeurd. Vijf tips om aan je relatie te blijven werken.
Een relatie kan ups en downs kennen. De ander kan anders blijken te zijn dan je je in het begin had voorgesteld. Je dacht dat hij of zij nog wel zou veranderen maar dat is niet gebeurd. Vijf tips om aan je relatie te blijven werken.

1.    Geef elkaar niet de schuld

Vijf tips om aan je relatie te blijven werkenHet is verleidelijk de schuld bij de ander te leggen. Als hij/zij nou maar eens niet zou klagen. Als zij/hij niet telkens zou verwijten. Als hij/zij maar eens wat netter werd. Wat je dan eigenlijk doet, is het probleem buiten jezelf neerleggen. En daarmee bouw je een muurtje om je eigen gelijk heen. Als je dat allebei doet, ontstaat er een loopgravenoorlog waar je niet uitkomt. Het vraagt moed om die cirkel te doorbreken. Stop ermee het probleem bij de ander neer te leggen en je eigen straatje schoon te vegen. En probeer niet te denken in termen van schuld, want daarmee dring je elkaar onnodig in de verdediging.

2.    Probeer de ander niet te veranderen

Vaak ontstaan spanningen in een relatie omdat je stiekem – of heel openlijk – de ander niet accepteert zoals hij / zij is. Je verwacht meer of iets anders van de ander en blijft daarop hameren. Hij moet attenter zijn, beter luisteren, zeggen dat hij me begrijpt. Zij moet niet zoveel praten, meer tijd voor het gezin maken, minder emotioneel reageren. Makkelijk gezegd maar zo snel verandert een mens niet van karakter. Degene met wie je getrouwd bent is een ‘totaal pakket’ met alles erop en eraan. Een unieke persoon met leuke en scherpe kanten. Je huwelijkspartner is geen keuzemenu wat je perfect kunt maken naar je smaak. Als je bij je huwelijk van bepaalde eigenschappen dacht ‘dat verandert nog wel’ dan ben je inmiddels wel van een koude kermis thuisgekomen. Probeer de ander dus niet te veranderen maar accepteer hem/haar zoals die is.

3.    Kijk met de ogen van de liefde

Je kunt de ander niet veranderen, maar je kunt wel met andere ogen naar de ander gaan kijken. Durf naar de ander te kijken zoals God naar hem/haar kijkt: als Zijn welbeminde kind met wie Hij eindeloos veel geduld heeft en van wie Hij oneindig veel houdt. Ook als dat welbeminde kind iedere zondagavond voetbal wil kijken, zijn troep nooit opruimt of net als je iets wilt vertellen de kamer uitloopt. Liefde is een beslissing. Besluit om je levenspartner vandaag te willen beminnen en vraag Gods hulp om dat te doen.

4.    Wat kan ik doen?

Stel jezelf en ook de ander de vraag: wat kan ik voor je doen? Begin zelf met iedere dag een kleine daad van liefde te stellen naar de ander, en verwacht niets terug. Doe dat de volgende dag opnieuw. Het klinkt onnozel en gaat tegen je eigen logica in. Maar zo zet je zelf telkens een eerste stap van liefde. Doe alsof je het hart van de ander opnieuw zou willen veroveren zoals vóór jullie verkeringstijd. Wat zou je doen om de aandacht en de liefde van de ander op te wekken? Dan zou je ook van alles verzinnen en niet denken dat de ander maar eerst verliefd moet worden op jou. Zet iedere dag de eerste stap.

5.    Geef niet op

Het is nooit te laat om een nieuw begin te maken. Je hebt nooit genoeg eerste stappen gezet. Er is altijd een ‘wordt vervolgd’ in jullie gezamenlijke levensweg. God heeft jullie bij elkaar gebracht en Hij is in jullie bootje aanwezig. Ook als het stormt en het lijkt dat het schip vergaat. Vraag Zijn hulp om te beminnen, bid om geduld en moed. Dan zul je de kracht ontvangen om samen verder te gaan.

Lucie Veselka in Inspiratie Magazine