Wereldwijd zijn jaarlijks meer dan een miljoen kinderen het slachtoffer van mensenhandel!

Op YouTube kwamen we een filmpje tegen met informatie over sextortion, een samengesteld woord van sex en extortion – seks en afpersing.

Het is alarmerend om te vernemen hoe groot dit probleem is en we moeten hier met onze gamende kinderen over praten.

Het filmpje van SkyWatchTV laat Opal Singleton aan het woord, directeur van MillionKids.org en auteur van het boek ‘Seduced: The Grooming of America’s Teenagers’. MillionKids.org is een Amerikaanse organisatie die zich inzet tegen mensenhandel lokaal in het zuiden van Californië maar ook op globale schaal samen­werkt tegen mensenhandel. De domeinnaam MillionKids.org refereert aan de meer dan een miljoen kinderen die jaarlijks het slachtoffer wordt van mensen­handel.

Games met een chatfunctie

In het filmpje legt Opal uit hoe vaak jonge kinderen het slachtoffer worden van een aanvaller. Kinderen van zeg 12 jaar oud spelen spelletjes als Grand Theft Auto of World of Warcraft, games die je over internet met anderen speelt en die voorzien zijn van een chatfunctie waarmee mensen anoniem medespelers – in essentie wildvreemden – kunnen benaderen. Vaak wordt gewerkt met avatars – een plaatje als profielfoto en een zelfgekozen profielnaam. Of de persoon achter de avatar ook werkelijk is wie hij of zij zegt te zijn, weet je eigenlijk nooit zeker.

Praktijkvoorbeeld

Hierbij een weergave van hoe Opal de situatie uitlegt: Stel je voor, een 12-jarige jongen zit te gamen, lekker vanalles overhoop te schieten, de score loopt flink op, er komt wat geweld en seks in animatievorm voorbij, en hij vermaakt zich kostelijk. Dan komt er een meisje online, ongeveer dezelfde leeftijd met een aantrekkelijke avatar. De jongen denkt bij zichzelf, het is mijn geluksdag: een leuk meisje dat mijn game ook leuk vindt en dat onder indruk is van mijn prestaties (terwijl ik eigenlijk een beetje een nerd ben)!

Dat gaat een paar dagen door en de jongen snelt iedere dag naar huis om weer samen te gamen en te chatten. En dan stuurt ze plotseling een naaktfoto van zichzelf… wat moet hij daar nou mee?! En dan zegt ze: Ik heb jou een naaktfoto van mij gestuurd, nu moet jij eentje van jou sturen. Nee, dat soort dingen doe ik niet, reageert de jongen resoluut, maar na een paar dagen is hij om en maakt hij een foto van zichzelf in al zijn glorie.

Het mag duidelijk zijn. Het leuke meisje van 12 is helemaal geen meisje maar een man die op zoek is naar jonge jongens. Hij plaatst de foto in een breed netwerk en de ellende is compleet: die foto gaat het circuit in en binnen de kortste keren tonen mannen belangstelling, dreigen de foto naar je school of naar je ouders te sturen als ze geen gunsten krijgen, zeggen dat ze weten waar je woont, willen geld van je of erger.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn een paar dingen die ouders kunnen doen om dit te voorkomen:

  1. kinderen schermloos en wereldvreemd opvoeden
  2. spelletjes met chatfunctie verbieden
  3. met kinderen in gesprek gaan over dit fenomeen en waarschuwen

Het domste dat je als ouders kunt doen, is je kop in het zand steken en net doen of het probleem niet bestaat en je kinderen intussen vrolijk door laten gamen…

Remedie

En als een kind dan het slachtoffer wordt, hoe herken je dat dan? Dat verschilt nogal tussen jongens en meisjes. Een jongen zal in zichzelf keren terwijl meisjes emotioneel worden door de traumatische ervaring.

Als je bij een kind de symptomen herkent zou je misschien geneigd zijn om te zeggen: Hoe heb je dat nou kunnen laten gebeuren? Maar daarmee maak je het probleem alleen maar groter. De remedie is om een arm om ze heen te slaan en te zeggen: Ik weet niet wat er precies aan de hand is, als je het me wilt vertellen, dan is dat mooi, zoniet is dat ook oké. Wat er ook aan de hand is, weet dat God je zal vergeven… en ik zal je vergeven… en we komen er samen overheen!

Unicef

Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties heeft becijferd dat wereldwijd meer dan een miljoen kinderen het slachtoffer wordt van mensenhandel. Dat zijn drieduizend kinderen per dag!

Als je dan hoort dat cybercrime de komende jaren alleen nog maar een grotere vlucht zal nemen, is het zaak om ouders en kinderen te leren om te gaan met deze gevaren en ze weerbaar te maken.

YouTube filmpje

Bekijk zelf het (engelstalige) filmpje voor het hele verhaal.