Verwerp het burgerlijk huwelijkAls hij zou trouwen – wat hij gezien zijn priesterlijke staat niet kan – dan zou pater Elias het burgerlijk huwelijk overslaan en desnoods gevangenisstraf daarvoor accepteren. Dat schrijft hij in zijn meest recente column in Katholiek Nieuwsblad. Als hij zou trouwen – wat hij gezien zijn priesterlijke staat niet kan – dan zou pater Elias het burgerlijk huwelijk overslaan en desnoods gevangenisstraf daarvoor accepteren. Dat schrijft hij in zijn meest recente column in Katholiek Nieuwsblad.

Verwerp het burgerlijk huwelijkHet huwelijk stelt in de Nederlandse wetgeving niets meer voor. "Daarom moet er dringend vanuit leken een actiecomité worden opgericht, om het kerkelijke huwelijk van het wettelijk samenlevingscontract los te koppelen. Ik weet niet of het veel effect zou hebben, maar dat is eigenlijk niet belangrijk.

Het zou een getuigenis van de waarheid zijn, en daarover hoef je je nooit zorgen te maken. De waarheid gaat nooit voor het snelle effect, maar heeft altijd het laatste woord. Een getuigenis heeft zijn eigen waarde, en is niet afhankelijk van wie er oor naar hebben. De waarheid geeft de enige zekerheid, waarvoor risico’s de moeite waard zijn. Zonder waarheid oogsten we kneuterigheid en valse zekerheid. Dan blijven we altijd achter de feiten aanlopen." (KN)