Verschuiving in rol kraamverzorgendenKraamverzorgenden zullen vanaf de zomer een rol gaan spelen bij de vroegsignalering van eventuele problemen binnen een gezin. In dit kader komen er wellicht meer uren kraamzorg. Dat heeft minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) bekendgemaakt tijdens de veertiende nationale dag van de Kraamzorg in Ede afgelopen 26 mei. Verschuiving in rol kraamverzorgendenKraamverzorgenden zullen vanaf de zomer een rol gaan spelen bij de vroegsignalering van eventuele problemen binnen een gezin. In dit kader komen er wellicht meer uren kraamzorg. Dat heeft minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) bekendgemaakt tijdens de veertiende nationale dag van de Kraamzorg in Ede afgelopen 26 mei.

Minister Rouvoet sprak in Ede over de verschuiving in de rol van de kraamverzorgenden. Moesten zij eerst kind en moeder verzorgen, de was doen, koken, visite ontvangen en beschuit met muisjes smeren, nu is de kraamverzorgende vooral een professional die garandeert dat moeder en kind de zorg krijgen die ze nodig hebben. “Zorg op maat. De kwaliteit van de zorg is wat telt. Kwaliteit is ook de maatstaf waarmee de kraamzorgaanbieder zich kan onderscheiden op de nieuwe zorgmarkt, die is ontstaan na invoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel en de wet maatschappelijk ondersteuning, de wmo.”

“En, niet te vergeten, de kraamverzorgende houdt in die eerste dagen scherp in de gaten of zich geen problemen dreigen voor te doen in het gezin. Zij ligt daarmee aan de basis van een goede start voor het jonge leven. De kraamverzorgende kan daarmee een rol spelen bij vroegsignalering van problemen. Op dit moment wordt door TNO Kwaliteit van Leven gewerkt aan een signaleringsinstrument voor kraamverzorgenden. Het gaat erom dat ook kraamverzorgenden die voelen dat er iets niet pluis is in een gezin, de juiste weg volgen. Dit signaleringsinstrument zal in de zomer klaar zijn.”

“Bovendien komt er een zogeheten overdrachtsprotocol, waardoor belangrijke gegevens niet verloren gaan in de keten verloskundige, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg (JGZ). En die gegevens vormen weer een bron van informatie voor het Elektronisch Kind Dossier JGZ, dat vanaf 2008 beschikbaar komt voor alle JGZ-instellingen.”

“Mede in het licht van de veranderende invulling van de kraamzorg staat in het regeerakkoord dat er meer uren kraamzorg komen. Hoe die uitbreiding vorm krijgt, komt aan de orde in het overleg tussen het ministerie van VWS en alle betrokken partijen in het veld, dat voor juni is gepland.” (KN)