Verband anticonceptie en borstkanker erkendHet Nationaal Kanker Instituut in de VS heeft voor het eerst erkend dat er een verband bestaat tussen het gebruik van anticonceptiemiddelen en borstkanker. Waarnemers verbazen zich erover dat over dit belangrijke nieuws in alle talen wordt gezwegen.
Het Nationaal Kanker Instituut in de VS heeft voor het eerst erkend dat er een verband bestaat tussen het gebruik van anticonceptiemiddelen en borstkanker. Waarnemers verbazen zich erover dat over dit belangrijke nieuws in alle talen wordt gezwegen.

Verband anticonceptie en borstkanker erkendTien jaar geleden schreef dr. Chris Kahlenborn het boek Borstkanker; de link met abortus en de anticonceptiepil. Daarin werd het verband vastgesteld tussen de anticonceptiepil en borstkanker. Nu, tien jaar later, bevestigt een overheidstudie deze bevindingen.

De studie toont een sterk verband tussen het gebruik van orale anticonceptiva en een bijzonder agressieve vorm van borstkanker met een hoog sterftecijfer, bekend als "triple-negatieve" borstkanker (TNBC). Uit de studie blijkt ook dat het verband het sterkst was bij vrouwen die in hun tienerjaren waren begonnen met orale anticonceptiva.

Overheidserkenning

Het onderzoek toont aan dat vrouwen die met orale anticonceptiva begonnen vóór de leeftijd van 18 jaar hun risico op TNBC vermenigvuldigen met 3,7 keer. Zij die orale anticonceptiva tussen een tot vijf jaar hadden gebruikt, vermenigvuldigden hun risico met 4,2 keer.

Wat vooral opmerkelijk aan de studie is, is dat onderzoeker Louise Brinton van het Nationale Kanker Instituut (NCI) erkent dat er een verband bestaat tussen abortus en borstkanker. Jaren terug was het dezelfde onderzoeker die het instituut ertoe aanzette de abortus-borstkanker link te ontkennen.

De studie toont tevens aan dat het risico op borstkanker met 40 % toeneemt voor wie een abortus heeft ondergaan. In een van de tabellen van de studie staat abortus vermeld als een "bekende en verdachte risicofactor".

Verzwegen

De betreffende studie van het Fred Hutchinson kanker Onderzoeks Centrum verscheen reeds in april 2009, in het tijdschrift Kanker Epidemiologie, Biomarkers and Preventie. Dr Joel Brind, onder andere hoogleraar biologie en endocrinologie te New York, noemt de bevindingen een "bom". Brind verzorgde een analyse van de studie.

Hoewel de gegevens al vanaf april 2009 beschikbaar zijn, verbazen waarnemers zich erover dat de mainstream media en kankergroepen hebben gezwegen. "Hoewel de studie negen maanden geleden werd gepubliceerd, hebben de NCI, de American Cancer Society, en andere instellingen die fondsenwerving voor kankeronderzoek en – bestrijding verzorgen, geen enkele poging ondernomen het aantal gevallen van borstkanker te verminderen door vrouwen in het hele land te waarschuwen," aldus Karen Malec, voorzitter van de Coalitie over abortus / borstkanker. "Het is duidelijk dat meer vrouwen aan borstkanker zullen sterven, als de NCI faalt in haar taak vrouwen te waarschuwen tegen de gevaren van orale anticonceptiva en abortus en als overheidsmiddelen worden gebruikt om voor beide te betalen als onderdeel van de gezondheidszorg."
(NCR / YKS)