Kardinaal Alfonso Lopez TrujilloKardinaal Alfonso Lopez Trujillo, hoofd van de Pauselijke Raad voor het Gezin, is op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Vaticaan zondag bekend gemaakt.

Kardinaal Alfonso Lopez Trujillo
Kardinaal Trujillo tijdens de 4e Wereldbijeenkomst van gezinnen in Manilla op 26 januari 2003

Kardinaal Alfonso Lopez Trujillo, hoofd van de Pauselijke Raad voor het Gezin, is op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Vaticaan zondag bekend gemaakt.

De Colombiaanse kardinaal overleed zaterdagavond in een ziekenhuis in Rome. Trujillo, die door velen als conservatief wordt bestempeld, bleef onophoudelijk wijzen op de tegennatuurlijkheid van condooms, abortus en wetenschappelijk onderzoek met embryo’s. Hij vergeleek het gebruik van de pil met “chemische oorlogsvoering” en benadrukte geregeld dat condooms niet helpen tegen hiv/aids.

Trujillo werd geboren in 1935 in de Colombiaanse plaats Villahermosa. Sinds 1990 was hij voorzitter van de Pauselijke Raad voor het Gezin, anders gezegd: de gezinsminister van het Vaticaan.

Paus Benedictus XVI toonde zich tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten zeer bedroefd over het bericht van het overlijden. De kerkvorst droeg zijn gebeden van zondag aan de overleden kardinaal op, aldus een woordvoerder van het Vaticaan. Woensdag a.s. leidt de paus de begrafenisplechtigheid in de basiliek van Sint-Pieter in Rome. De kerkleider komt maandagochtend terug in Italië van zijn bezoek aan de VS. (ANP/KN)