Vastenactie voor scholenaEen wel heel bijzondere rondreis door Nederland staat gepland op maandag 8 februari: een groep Oegandese jongeren, kinderen en hun begeleiders bezoekt 45 Nederlandse basisscholen. Een wel heel bijzondere rondreis door Nederland staat gepland op maandag 8 februari: een groep Oegandese jongeren, kinderen en hun begeleiders bezoekt 45 Nederlandse basisscholen.

Ze gaan in gesprek met Nederlandse kinderen over de verschillen tussen Oeganda en Nederland, leren de Nederlandse kinderen een Oegandees lied en natuurlijk is er ruimte voor muziek en dans.

Vastenactie voor scholena De Oegandese kinderen zijn in Nederland op uitnodiging van Vastenactie, de Nederlandse katholieke hulp­organisatie die fondsen werft voor ontwikkelingsprojecten in het buitenland. Dit jaar staat Oeganda centraal in de campagne. Door het hele land zamelen Nederlandse katholieke basisscholen statiegeldflessen in om geld te verdienen voor scholen in het campagnegebied in Oeganda. Op 15 maart sluit de Vastenactie­campagne met een landelijk evenement: dan gaan alle deelnemende scholen de meeste flessen op een rij ooit neerzetten! Natuurlijk sturen we de resultaten naar het Guiness Book of Records!

“Dit wordt echt supertof”

Het beloven vier bijzondere weken te worden tijdens de Vastenperiode 2016. Een delegatie met Oegandese kinderen en tieners bezoekt 45 Nederlandse basisscholen. Het allereerste doel is natuurlijk: met elkaar kennismaken en leren van elkaars gewoonten en gebruiken. Angelique Steysel is bij Vastenactie verant­woorde­lijk voor de ‘tour’: “Dit wordt echt supertof,” zegt ze. “We hebben in Oeganda een prachtige film gemaakt, waarin we twee Nederlandse kinderen volgen die op bezoek zijn in Oeganda. Nu komen er Oegandese kinderen hierheen en kunnen honderden Nederlandse kinderen met ze praten, zingen en dansen.” Uitwisseling en verbinding, dat is waar het in de scholentour om gaat vindt ze: “In de scholenfilm zien we hoe Samuel en Elise in een andere wereld belanden als ze op bezoek gaan bij Oegandese basisscholen en bij kinderen thuis. Dat is echt een cultuurschok: opeens wordt duidelijk hoe goed we het hebben in Nederland en dat een lekker zacht bed of zelfs schoenen echt niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn.”

Recordpoging

Om iets te kunnen delen van onze overvloed met de kinderen in Oeganda, zamelen de Nederlandse basisscholen statiegeldflessen in. De opbrengsten daarvan zijn bestemd voor scholen in het Vastenactie-campagnegebied in het noordoosten van Oeganda.

Maar er is meer! Angelique Steysel: “Op 15 maart willen we de meeste flessen op een rij ooit gaan neerzetten! De deelnemende scholen zamelen flessen in; die gaan we met z’n allen neerzetten. Daarmee hopen we het Guiness Book op Records te halen.” Ook de Oegandese kinderen zijn die dag van de partij: “Het belooft een prachtige afsluiting te worden van vier weken kennismaken, dansen, zingen en kletsen,” besluit Angelique.

Over Vastenactie

De Stichting Bisschoppelijke Vastenaktie is de Rooms-Katholieke hulp­organisatie voor Nederland. De Stichting ondersteunt mensen in ontwikkelingslanden die zich inspannen voor een rechtvaardiger, humaner en welvarender samenleving.

Solidariteit met medemensen in nood is een wezens­kenmerk van kerkzijn. De projecten die de Stichting ondersteunt, komen dan ook ten goede aan alle mensen, zonder onderscheid in geloof, afkomst of sekse. Wij voeren campagne in samen­werking met particuliere initiatieven, in het bijzonder tijdens de Adventstijd voor Kerstmis en in de Vastentijd voor Pasen.

Vastenactie voor scholen

Vastenactie voert een speciaal programma voor Nederlandse katholieke basisscholen. Die kunnen met het lespakket ‘Veertig dagen op weg naar vriend­schap en vrede’ tijdens de vastenperiode op een laagdrempelige manier invulling geven aan de vastenperiode. Het lespakket is voor de Vastenperiode van 2016 compleet vernieuwd en in een eigentijds jasje gestoken.

Meer informatie

Voor meer informatie over de scholentour, het evenement op 15 maart, de scholenfilm en het nieuwe lespakket, kunt u contact opnemen met Margot de Zeeuw.