In Nederland komen er elk jaar 11.000 kinderen bij die niet weten wie hun vader is. Bij de burgerlijke stand heeft de moeder dan het vakje ‘Vader Onbekend’ aangekruist. De ChristenUnie heeft een motie ingediend die dit voortaan zo goed als onmogelijk moet maken. In Nederland komen er elk jaar 11.000 kinderen bij die niet weten wie hun vader is. Bij de burgerlijke stand heeft de moeder dan het vakje ‘Vader Onbekend’ aangekruist. De ChristenUnie heeft een motie ingediend die dit voortaan zo goed als onmogelijk moet maken.
Met de motie heeft de ChristenUnie gehoor gegeven aan een oproep van OCaN, het Overlegorgaan Caribische Nederlanders. Deze riep onlangs op tot een zogenoemde ‘vaderschapswet’. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin heeft een gesprek toegezegd met OCaN.
Woorvoerder Jeugd en Gezin Joël Voordewind (ChristenUnie) noemt het een recht van elk kind om te weten wie zijn of haar vader is. “Bij de burgelijke stand wordt te weinig doorgevraagd wanneer een moeder ‘Vader Onbekend’ invult. Elk kind heeft er recht op zijn vader te kennen als hij dat zou willen. Als hij het nergens kan achterhalen, kan dat leiden tot emotionele schade.”
In Costa Rica is het vakje ‘Vader Onbekend’ al verboden. Voordewind: “Onder Antilliaanse kinderen groeit 50 procent op in een eenoudergezin, dus waarbij het kind de vader niet kent of niet meemaakt in het gezin. Het is niet alleen een Antilliaans probleem, ook 38 procent van de Surinaamse gezinnen groeit op zonder betrokkenheid van de vader. Maar ook bij Nederlandse gezinnen speelt dit.”
De zogenoemde vaderschapswet zou elk kind duidelijkheid moeten geven wie zijn of haar vader is. Lange juridische procedures zijn dan niet meer nodig. Of de wet een vader echt tot betrokkenheid kan dwingen? “Vaders die absoluut niet willen, kun je er niet aan de haren bijslepen. Maar op het moment dat het vakje is ingevuld, is de vader in elk geval financieel verantwoordelijk.”