Vaderschap (foto: Gugatchitchinadze)De derde zondag van juni is het in Nederland vader­dag – in België is het de tweede zondag van juni. Op deze vaderdag laten we graag paus Franciscus aan het woord. Deze -vrij vertaalde- quote sprak hij op 4 februari 2015. De derde zondag van juni is het in Nederland vaderdag – in België is het de tweede zondag van juni. Op deze vaderdag laten we graag paus Franciscus aan het woord. Deze -vrij vertaalde- quote sprak hij op 4 februari 2015.

Belang en waardigheid van het vaderschap

Een vader weet hoe de fouten van kinderen streng te corrigeren zonder ze te vernederen of te ontmoedigen. Tegelijk zal hij ze beschermen tegen elke prijs.

foto: Gugatchitchinadze
Vaderschap (foto: Gugatchitchinadze)

Een goede vader weet tevens hoe oprecht te vergeven vanuit het hart en geduldig en barm­hartig te zijn zoals de vader in het evangelieverhaal van de verloren zoon.

Een wijze en volwassen vader zal tegen zijn kinderen kunnen zeg­gen nadat ze zijn opgegroeid: “Ik heb je dingen geleerd die je niet wist. Ik heb fouten gecorrigeerd die je niet zag. Ik heb je gene­gen­heid laten voelen die zowel diep als tactvol was, die je mis­schien niet helemaal herkende toen je jong en onzeker was. Ik liet je strengheid en wilskracht ervaren die je misschien niet begreep toen je slechts een medestander zocht en bescherming wilde.”

Leiding komt niet van een vader die zwak, toegeeflijk en een softie is!

Paus Franciscus, Vaticaan, 4 februari 2015