Vaderschap maakt mannen socialerVaderschap kan on­ver­ant­woorde mannen in verant­woorde­lijke burgers omtoveren, zo blijkt uit een recente Nieuw-Zeelandse studie. Kinderen veranderen mannen en hun kijk op de wereld in positieve zin. Vaderschap kan onverantwoorde mannen in verantwoordelijke burgers omtoveren, zo blijkt uit een recente Nieuw-Zeelandse studie. Kinderen veranderen mannen en hun kijk op de wereld in positieve zin.

Vaderschap maakt  mannen socialerDe Nieuw-Zeelandse studie richtte zich op een groep van jonge vaders tussen 20 en 29 jaar. Daaruit blijkt dat kinderen het leven van papa's en hun levensstijl danig veranderen. Met een kind ontdekken mannen plots de waarde van een job, verwerven ze meer vaardigheden en willen ze hun levensstijl verbeteren. Enkel het beste voor hun kinderen telt en de huidige papa praat daarbij zeer open over de emotionele band die ze voelen met hun kroost.

De mannen uit de studie groeiden allen op in de arbeidersklasse. Voordat ze kinderen hadden, deden weinigen moeite om een job te vinden. Ook zagen de meesten weinig of geen positieve vooruitzichten. Het tij keerde zodra er kinderen kwamen.

Volgens de onderzoekers krijgen mannen door het hebben van een kind een sociale status. Prille vaders voelen zich betrokken en krijgen een duidelijke rol. Ze dienen een familie te ondersteunen en kunnen teren op een liefdevolle relatie.(lvl)