VaccinatieDe GGD in Noord-Brabant heeft een arts en een verpleegkundige ter verantwoording geroepen die hebben geweigerd meisjes te vaccineren tegen baarmoederhalskanker. De GGD in Noord-Brabant heeft een arts en een verpleegkundige ter verantwoording geroepen die hebben geweigerd meisjes te vaccineren tegen baarmoederhalskanker.

VaccinatieOok in andere regio’s zijn artsen in de problemen gekomen. De Landelijke vereniging voor Artsen in Dienstverband (LAD) heeft inmiddels vijf aanvragen voor juridische bijstand gekregen. De artsen hebben geweigerd de vaccinatie – een onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma – uit te voeren, omdat er te weinig bekend zou zijn over de langetermijngevolgen van de inenting, zegt LAD-directeur Alex van Bolderen.

Volgens Van Bolderen is dat argument geen geldige reden voor artsen die speciaal zijn aangesteld om te vaccineren. Wél voor artsen die voor andere taken zijn aangenomen en bijspringen wanneer er een grootschalig vaccinatieprogramma wordt uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld de campagne tegen baarmoederhalskanker bij meisjes tussen de dertien en zeventien jaar. Deze artsen kunnen volgens Van Bolderen wel weigeren en dat is volgens hem ook gebeurd in enkele dorpen op de Veluwe.

Volgens een woordvoerder van GGD-Brabant zijn de GGD-arts en verpleegkundige die daar hebben geweigerd, wel degelijk verplicht mee te werken aan het Rijksvaccinatieprogramma. Momenteel wordt volgens de woordvoerder met de weigeraars ‘gesproken’. Volgens Van Bolderen heeft de ophef vooral te maken met de mislukte campagne voor de vaccinatie, “terwijl wetenschappelijk is aangetoond dat het vaccin veilig en effectief is”.

Onder andere door al dan niet feitelijke waarschuwingen voor risico’s en bijwerkingen van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken, verspreid via internetsites als YouTube en Hyves, kwam in de eerste ronde afgelopen maart nog niet de helft van de opgeroepen meisjes opdagen. Er was op minstens 70 procent gerekend. De twaalfjarige meisjes waarvoor de vaccinatie in het bijzonder is bedoeld, komen in september aan de beurt.