GardasilDe Amerikaanse gezondheidsdienst CDC stelt onderzoek in naar ernstige bijwerkingen van Gardasil, een vaccin tegen baarmoederhalskanker dat ook in Nederland gebruikt gaat worden.
De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC (Centers for Disease Control and Prevention) stelt onderzoek in naar ernstige bijwerkingen van Gardasil, een vaccin tegen baarmoederhalskanker dat ook in Nederland gebruikt gaat worden.

Sterfgevallen

GardasilUit eerder onderzoek van de publieke waakhond Judicial Watch blijkt namelijk dat sinds het middel in 2006 in de VS is toegelaten, het officieel in verband wordt gebracht met 21 sterfgevallen en 9749 gevallen van bijwerkingen. Daaronder zijn 78 gevallen van genitale wratten en tien miskramen. Daarnaast zijn er meldingen van epileptische aanvallen en verlammingsverschijnselen. Volgens onderzoeksresultaten van de New England Journal of Medicine zou het gaan om een topje van een ijsberg. Van alle bijwerkingen zou slechts tien procent officieel worden gemeld.

In Nederland

Onlangs werd bekendgemaakt dat het omstreden vaccin vanaf 2009 in Nederland zal worden gebruikt in een vaccinatiecampagne van alle meisjes van twaalf jaar. Bij wijze van “inhaalslag” heeft de Nederlandse Gezondheidsraad geadviseerd ook alle meisjes van 13 tot en met 16 jaar te laten vaccineren. “Zo kunnen op termijn jaarlijks enkele honderden gevallen van baarmoederhalskanker voorkomen worden, en zo’n honderd sterfgevallen”, aldus de Raad. Het Rijksvaccinatieprogramma “moet echter wel gepaard gaan met langlopend onderzoek, om zo de effectiviteit en veiligheid te blijven monitoren. De wetenschappelijke gegevens beslaan nu immers pas een periode van maximaal zes jaar”, aldus de Raad.

Onrust

Met het bekend worden van de bijwerkingen zijn de aandelen van de fabrikant, Merck, op de beurs in waarde aan het dalen. Artsen willen weten of zij door hun verzekering gedekt worden tegen eventuele schadeclaims.

Lobby

In de New York Times verscheen een zeer kritisch artikel over het vaccin, waarvan de gelikte marketingcampagne onder de loep werd genomen. Merck, dat een als “agressief” omschreven campagne voerde, wist de noodzaak tot vaccinatie zelfs tot thema te maken in populaire series als ‘Sex and the City’ en ‘Law and Order’.
Gewoonlijk duurt het drie jaar voor in de VS een nieuw medicijn wordt goedgekeurd. Gardasil was na zes maanden al toegelaten en werd slechts enkele weken later door de gezondheidsautoriteiten voorgedragen voor landelijke vaccinatie.

Twijfel

Afgezien van de bijwerkingen wordt ernstig getwijfeld of het middel wel zo lang effectief zal blijven als de fabrikant beweerd. Hoe kan gegarandeerd worden dat het middel levenslang tegen baarmoederhalskanker beschermt terwijl het amper zes jaar oud is?
Daarnaast wordt steeds meer getwijfeld of de Humane Papillomavirussen, waartegen Gardasil moet beschermen, werkelijk de oorzaak zijn van baarmoederhalskanker. (KN/LifeSiteNews.com/NYT)