HuwelijkszondagGisteren werden in Oisterwijk en Tilburg de huwe­lijks­zon­dagen gehouden. In elke parochie waren rond de 35 à 40 deelnemers op het initiatief van Marriage Week en de afdeling Huwelijk en Gezin van het Bisdom van 's-Hertogenbosch afgekomen. Gisteren werden in Oisterwijk en Tilburg de huwelijkszondagen gehouden. In elke parochie waren rond de 35 à 40 deelnemers op het initiatief van Marriage Week en de afdeling Huwelijk en Gezin van het Bisdom van 's-Hertogenbosch afgekomen.

Oisterwijk

HuwelijkszondagIn Oisterwijk werden de echtparen aan het werk gezet: ‘Liefde in actie’ was het thema. Ieder echtpaar kreeg een paar vragen om met z’n tweeën te beantwoorden: welke kwaliteiten zie ik in jou? Wat is een bijzonder moment dat ik met jou beleefd heb? Om uiteindelijk samen te kiezen: hoe kunnen we dit jaar concreet meer naar elkaar toegroeien, bijvoorbeeld door een retraite te volgen of samen een relatieweek te gaan doen. “Bij de borrel achteraf bleek dat een paar echtparen dit inderdaad overwegen,” aldus Brechje Loenen van de afdeling Huwelijk en Gezin.

Tilburg

Loenen: “In Tilburg begon de dag met een volle kerk, met veel gezinnen. Dat kwam niet alleen door de huwelijkszondag, maar ook omdat de Eerste communicanten werden voorgesteld. “En toch”, vertelde een trouwe parochiaan van rond de dertig, “er komen de laatste maanden steeds meer gezinnen naar deze Kerk. Geen idee waar ze vandaan komen..!”

In de middag werd de workshop ‘ontstressen in je huwelijk’ gegeven door Cara en Mario van der Grient, een bijeenkomst uit de relatiecursus Jij + Ik = Wij van de Focolare Beweging. Intussen hadden de tieners hun eigen programma met onder andere de getuigenis van Nick Vujicic, een jonge man zonder armen en benen, maar met een heel bemoedigend en sterk geloofsgetuigenis. 

In behoefte voorzien

In beide parochies werd de dag afgesloten in de Kerk. Voor de priester of diaken vernieuwden de echtparen hun trouwbelofte. Loenen: “Een enkele criticus vroeg zich af waarom er in parochies die geografisch gezien zo dicht bij elkaar liggen een eigen huwelijkszondag werd georganiseerd. Goede vraag, maar er bestaat bij de organisatoren uit beide parochies de indruk dat zo'n dag 'dicht bij huis' de voorkeur heeft bij echtparen. In die zin is het duidelijk dat dit initiatief inspeelt op de behoefte van gezinnen om gemeenschap te zijn met mensen uit de eigen plaats. “Bovendien”, zei één van de teamleden: “Eigenlijk zou gewoon élke parochie zo’n huwelijkszondag moeten organiseren voor gehuwden”. Het bisdom helpt parochies graag bij het opzetten ervan.

(bron: www.bisdomdenbosch.nl )