Gezonde opaTrouwen blijkt op de lange termijn vooral voor de man gezond, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek waar Inspiratie Magazine over bericht. Een lang huwelijk, luidt de conclusie, vermindert de kans op verschillende gezondheidsklachten.
Trouwen blijkt op de lange termijn vooral voor de man gezond, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek waar Inspiratie Magazine over bericht. Een lang huwelijk, luidt de conclusie, vermindert de kans op verschillende gezondheidsklachten.

Gezonde opaMannen grappen graag dat ze een hoge bloeddruk krijgen van het huwelijk, maar in het huwelijksbootje stappen heeft voor mannen juist een positief effect op hun gezondheid, zeggen geleerden. Inspiratie Magazine bericht deze  maand over het Amerikaanse onderzoek naar aanleiding van berichtgeving in de Engelse krant Daily Mail.

Geleerden ontdekten dat een lang huwelijk bij een man de kans vermindert op het ontwikkelen van ernstige gezondheidsklachten en dat het effectiever is dan het roken opgeven. Wetenschappers onderzochten bloedmonsters van 1715 vrijwilligers tussen 57 en 85 jaar om het gehalte van C-actieve (CRP) proteïne te meten. CRP, dat door de lever wordt geproduceerd als reactie op infecties, is in eerdere studies in verband gebracht met hartziektes, depressie en zelfs beroertes.

En guess what…. getrouwde mannen kwamen er in het onderzoek door de universiteit van Arizona van alle mannen het beste uit. De gehuwde mannen hadden verreweg het laagste CRP gehalte: een gemiddelde van 1.16 mg per liter tegen 2.72 mg bij ongehuwde mannen.

Tussen getrouwde en ongetrouwde vrouwen waren de verschillen veel kleiner, volgens de onderzoekers omdat vrouwen beter in staat zijn ook buiten het huwelijk sterke sociale banden met andere te onderhouden.

Volgens prof. Tony Cassidy van de Ulster Universiteit, een expert op het gebied van hoe relaties effect kunnen hebben op gezondheid, zei: “Dit laat zien hoe sterk het effect kan zijn van gehuwd zijn en sterke sociale banden hebben. (…) Mannen ontvangen niet per se dezelfde soort support van hun vrienden – daarom is een huwelijk zo belangrijk.”

Deze sociale binding van het huwelijk, aldus het onderzoek, verlaagt de kans op gezondheidsproblemen voor mannen met maar liefst 10.34 procent. Ter vergelijking: wie stopt met roken verlaagt zijn risico met 7.94 procent. (Inspiratie Magazine / KN)