Puntzak fritesLang geleden dat ik met de trein ben geweest. Mijn vrouw gaat nog wel eens vaker met de trein. En dan weet de NS je te vinden. Ze kreeg een aanbieding via een email. Twee personen mochten voor € 25 een dag lang reizen door het hele land. Lang geleden dat ik met de trein ben geweest. Mijn vrouw gaat nog wel eens vaker met de trein. En dan weet de NS je te vinden. Ze kreeg een aanbieding via een email. Twee personen mochten voor € 25 een dag lang reizen door het hele land.

En op die aanbieding zijn we ingegaan. En dan ook maar een flink stuk door het land gereisd. Einddoel: Hoek van Holland. Maar het was een dagje samen uit, zonder strakke deadlines van tijdstippen of van plaatsen waar je per sé naar toe moest. Alleen een globaal idee van dag invulling. En verder maar zien wat er op je af kwam. Nou, na Tilburg kwam er wat op ons af.

De conducteur bleef tijdens zijn controle steken bij een Somaliër die illegaal meereed. Nou ja, illegaal? De hele coupé kon meeluisteren en hoorde in best goed Nederlands dat hij gewoon zijn kaartje had weggegooid. “Dat gaat hem niet worden” zei de conducteur. En hij haalde zijn schrijfblokje tevoorschijn om enkele notities te maken. “Iemand zei dat ik dat kaartje moest weggooien” lichtte de Somaliër toe. “Dat gaat hem ook niet worden” zei de conducteur en hij vroeg naar de ID van de “zwarte” treinreiziger. Dat ging hem niet worden, want een ID had hij niet.

Behalve een postcode die niet klopte heeft de conducteur een naam (in ieder geval Mohammed) genoteerd en een adres waarheen de nota van NS naar toe zou gaan. Om die gegevens genoteerd te krijgen heeft de conducteur wel gedurende de hele afstand Tilburg – Breda gedaan. Zijn collega, die van de andere kant van de trein kwam, heeft de rest van de passagiers gecontroleerd.

Puntzak fritesDeze zaterdag hebben conducteurs van NS en van Arriva zich van hun beste kant laten zien: wij zijn zeven keer gecontroleerd! En de laatste keer zijn we zelfs de trein uitgezet! Bij Arriva is het verboden een puntzak met friet te eten. Punt uit! Een half uur later was een nieuwe trein aangekomen bij station Dordrecht Stadspolders waar wij eruit moesten om onze friet buiten op te eten.

Mijn vrouw heeft in de nieuwe trein het bord uitgepluisd waar allerlei geboden en verboden op stonden: “verboden mee te nemen in de trein: sterk geurende etenswaren.” Als voorbeeld werd zelfs een zak friet getoond. Ik reis al bijna nooit met de trein en als ik met de trein ga, dan ga ik met NS. En NS onderscheidt zich van Arriva in ieder geval door het feit dat je bij hun wel een zak friet in de trein mag eten, wist mijn vrouw.