Tips voor een ontspannen vakantieErgernissen zijn het meest voorkomende relatieprobleem in Nederland, zo blijkt uit een onderzoek van de stichting Korrelatie. Ouders Online koppelt het resultaat van dit onderzoek aan de gevolgen ervan wanneer je met het gezin op vakantie gaat. Met een aantal tips geeft Justine Pardoen van Ouders Online aan hoe je toch ontspannen op vakantie kunt gaan. Tips voor een  ontspannen vakantieErgernissen zijn het meest voorkomende relatieprobleem in Nederland, zo blijkt uit een onderzoek van de stichting Korrelatie. Ouders Online koppelt het resultaat van dit onderzoek aan de gevolgen ervan wanneer je met het gezin op vakantie gaat. Met een aantal tips geeft Justine Pardoen van Ouders Online aan hoe je toch ontspannen op vakantie kunt gaan.

Volgens het onderzoek vinden partners namelijk dat ze in het gewone leven te weinig tijd voor elkaar hebben. Op vakantie is er ineens een zee aan tijd, waarbij de al langer aanwezige problemen aan het licht komen.

Om toch ontspannen op vakantie te gaan, heeft Justine Pardoen van Ouders Online een aantal tips samengesteld.

  1. Probeer zo veel mogelijk voorbereidingen op tijd te treffen. Neem als het kan een paar dagen eerder vrij. Zorg dat je eigen tempo al wat lager ligt vóór je op vakantie gaat.
  2. Als je bent aangekomen, neem dan de tijd om te acclimatiseren. Geef elkaar de ruimte om op je eigen manier te wennen aan de vakantie. Vaak komen juist aan het begin van de vakantie de uitbarstingen. De verandering van een druk bestaan naar een 'ontspannen' vakantie geeft vaak stress. Temper de hoog gespannen verwachtingen van je partner: die is ook moe.
  3. Prijs elkaar zo nu en dan, het liefst waar de kinderen bij zijn, om wat de ander doet. Kijk naar wat er wél geregeld is en wat er wél goed gaat, en memoreer bij het naar bed brengen van de kinderen wat er allemaal voor leuks gebeurd is. Simpel maar effectief!
  4. Beschouw tegenslagen als een normaal onderdeel van de vakantie. Er kan van alles mis gaan: de accommodatie valt tegen, het weer is slecht, je krijgt autopech, of je wordt ziek van het eten. De kinderen kunnen lastig zijn, hun slaapritme verandert, of ze kunnen hun draai niet vinden. Bedenk vooraf dat je dit zult zien als uitdagingen die bij de vakantie horen. En probeer – echte rampen daargelaten – ook de humor ervan in te zien.
  5. Spreek samen af wat je tijdens de vakantie wilt gaan ondernemen. Bedenk wat je samen wilt doen en wat je eventueel in je eentje wil doen. Betrek ook de kinderen in dit gesprek, zodra ze uit de luiers zijn. Ook zij hebben wensen! Geef elkaar de ruimte om ook op vakantie zo nu en dan je eigen plan te trekken. Zo zorg je voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning.
  6. Neem het tempo en ritme van de kinderen als richtsnoer voor je eigen tempo. Van kinderen iets verlangen wat ze niet willen of kunnen, is vrágen om problemen. Dat geldt voor alles: de uren die je achtereen kunt reizen, de tijden waarop je zelf in bed ligt, de uitstapjes die je onderneemt, het aantal keren dat je in een restaurant kunt eten, de seks…
  7. Plan rustdagen tussendoor, en voldoende tijd om te lezen of te luieren. Het is bijvoorbeeld slim om activiteiten om de dag te plannen en er zelfs rekening mee te houden dat je er dit jaar helemaal niet aan toekomt om ook maar iets van je plannen uit te voeren. Dan maar niet dat kasteel bezocht of die kano gehuurd. Geeft niets; een mooie reden om hier nog eens terug te komen!
  8. Spreek van tevoren af dat je onenigheid over de opvoeding van de kinderen uitstelt tot ze naar bed zijn. Kinderen zijn heel gevoelig voor een gespannen sfeer tussen hun ouders, waardoor het er alleen maar moeilijker op wordt. Pas als je de tijd hebt om samen te praten, snijd je opvoedkwesties aan. Maar niet nadat je lekker gedoucht hebt, en met een lekkere kop thee of een goed glas wijn kunt gaan zitten in de avondlucht.
  9. Mocht je relatieproblemen hebben, verwacht dan niet dat samen op vakantie gaan die problemen automatisch oplost. Je kunt samen beslissen om er de hele vakantie niet over te praten en niet aan te denken, en het uit te stellen tot je terug bent. Het mooiste zou trouwens zijn om juist vóór de vakantie zoveel mogelijk zaken uitgepraat te hebben. Wees realistisch en maak samen goede afspraken. Op die manier verwachten jullie hetzelfde van de vakantie, dat is wel zo prettig.