Alles rond Advent en Kerst

De voorbereidingstijd op het Kerstfeest, de Advent, gaat dit jaar op 30 november van start. Een periode waarin je met je gezin al vol verwachting kunt uitzien naar de geboorte van Jezus Christus met Kerstmis. Komende weken zal deze pagina zich steeds verder vullen met alles rond Advent en Kerstmis. Nu al zie je rechts in de kolom voorbeelden van hoe gezinnen de Advent beleven, handige sites en een link naar activiteiten.

Katholiekgezin.nl nodigt iedereen uit een tip in te sturen over hoe jullie thuis de Advent en het Kerstfeest vieren: tradities, recepten, versieringen, stuur maar op. Zo kunnen we elkaar weer op ideeën brengen. Elke tiende inzending ontvangt een leuke attentie.

Je kunt de link gebruiken om je eigen tip door te geven. De tips van andere lezers van Katholiekgezin.nl lees je hieronder.

Klik hier om je tip(s) door te geven

Thuis bereid ik de kinderen voor op de verjaardag van Jezus de dagelijkse lezingen van de Advent te lezen. Ik gebruik daarbij het boek Ons Dagelijks Brood. Na de lezing vraag ik de kinderen steeds hoe ze het woord van God kunnen naleven of wat ze kunnen geven aan Jezus voor zijn verjaardag. Elk jaar hebben ze iets anders te doen. Sommige dingen doen ze samen met ons, hun ouders zoals vasten om geld te verzamelen voor de armen, tekeningen over hun goede daden, gebeden voor anderen of gedichten voor Jezus, etc. Deze tekeningen doen ze in een doos, pakken hem mooi in en leggen deze in de kerstal op 24 december. Op Kerstmis zingen wij samen voor de Heer en geven wij elkaar cadeautjes na de Heilige Mis. We zitten samen voor Jezus in de kribbe en zingen kerstliederen. Dan vieren we feest met elkaar.
Carmi Wortelboer

Zelf ga ik uit het gezinsboek voor de advent voorlezen na het avondeten. Ik verheug me er al op om er dan een kaars bij te branden en elke week er eentje extra aan te steken. Het boek kost € 14,95 en is te bestellen bij www.dagelijksbrood.nl
Tineke Spruijt

Vanaf de eerste zondag van de advent hangt de adventskrans en plak ik elke dag een ministerretje op een wandlap boven de schoorsteenmantel. Zondag 1 liggen er wat stenen en brandt er 1 kaars. Zondag 2 branden er 2 kaarsen en liggen er gevonden kastanjes, dennenappels enzo bij. Zondag 3 komen de dieren van zolder: schapen, hond, os, ezel. en branden er 3 kaarsen. Het aantal sterretjes groeit. Zondag 4 branden er 4 kaarsen en plaatsen we de stal met herders erbij. Naar kerstavond toe komen Maria en Jozef steeds dichterbij en op Kerstavond komt een grote ster boven de stal en Jezus wordt in de stal erbij gezet. De kinderen houden nauwgezet bij wie dit jaar aan de beurt is. Met driekoningen staan de koningen met kameel bij een Maria met het kindje op haar arm. Al met al een redelijk eenvoudig gebeuren, waar ruimte is voor ieders creativiteit. Wij ervaren het inmiddels als een mooie traditie!
anoniem

Ik bak graag een Christmas Cake volgens het recept van Janna Van der Berg-Kroese. Het is een cake die je een maand voor Kerst moet bakken en die dan om de vier dagen wordt overgoten met een scheutje rum, sherry of een ander drankje. Het helpt om naar Kerstmis uit te kijken en we eten de cake dan met heel de familie op kerstdag. Voor de kinderen maak ik op kerstavond iedere keer een hele stapel pannenkoeken. Die houd ik warm in de oven tijdens de kerstavondmis en eten we op met zelfgemaakte warme chocomelk. Het zorgt voor extra gezelligheid en warmte. Dit jaar kijken we ook extra uit naar Kerstmis aangezien onze oudste zoon(bijna 3) voor het eerst meespeelt in het kerstspel van de parochie. De repetities – die beginnen met de advent – helpen ook om uit te kijken naar Kerstmis.
Katleen Van Landschoot

‘Het kerstverhaal’ van Marianne Busser en Ron Schroder wordt hier heel vaak voorgelezen. Echt een schattig boek voor peuters en kleuters.
Joyce

Met het hele gezin naar de nachtmis en daarna een uitgebreide broodmaaltijd.
anoniem

Wij maken thuis van het aansteken van de kaarsen op de adventskrans een heel ritueel.
Marjan

Op www.stichtingsamuel.nl staat ook veel informatie voor een goede adventstijd.
anoniem