Tips bij het geven aan goede doelenAan welk goed doel moet je geven? Er zijn er zo veel. InspiratieMagazine stelde vijf tips op om een weg in de jungle van goede doelen te vinden. Aan welk goed doel moet je geven? Er zijn er zo veel. InspiratieMagazine stelde vijf tips op om een weg in de jungle van goede doelen te vinden.

 1. Durf te kiezen
  Er zijn zoveel goede doelen, dat het daardoor moeilijk is om te kiezen. Wees realistisch en besef dat je niet in je eentje de nood van de wereld kunt en hoeft te lenigen. Kies enkele doelen uit, waarin je wat tijd investeert om te onderzoeken wat de organisatie is en of je er ten volle achter kunt staan.
 2. Tips bij het geven aan goede doelen

 3. Persoonlijk betrokken
  Kies indien mogelijk voor een goed doel waar je je persoonlijk betrokken bij voelt. Als je geeft aan een project waar iemand werkt die je zelf hebt ontmoet, krijgt zo’n doel een gezicht. De binding met het project en de mogelijkheid om mee te leven, nemen dan toe.
 4. Persoonlijke voorkeur
  Als er geen sprake is van persoonlijke betrokkenheid, dan kun je je laten leiden door persoonlijke voorkeur. Misschien heb je een affinitiet met een bepaald land, kies je liever voor een kleinschalig project of een religieus doel. Door op een rijtje te zetten wat je belangrijk vindt, wordt het kiezen ook makkelijker.
 5. Schrijf af
  Laat organisaties waar je niet voor kiest dit ook weten als ze weer opnieuw benaderen. Dat bespaart je de ergernis van weer een bedelbrief en hen de kosten van post waar toch niet op wordt gereageerd.
 6. Aftrekbaar
  Als je jaarlijks een gift overmaakt aan dezelfde organisatie, loont het de moeite na te gaan hoe je dat fiscaal het gunstigste kunt doen. Kies een organisatie waarvan je de gift ook kunt aftrekken van de belasting, dat vergroot de budgettaire ruimte om te geven.

(bron: Inspiratie Magazine , 6 2007)