Theologie van het LichaamDe term ‘Theologie van het Lichaam’ lijkt een tegen­strijdig­heid, maar blijkt een verras­sende schat in zich te dragen over de mens in relatie tot God en tot elkaar en over de betekenis van de seksuali­teit binnen Gods schepping. Wie dat wil, kan zich er in op diverse locaties in verdiepen.
Wie voor het eerst de term ‘Theologie van het Lichaam’ hoort, zal wellicht zijn wenkbrauwen fronsend optrekken. Het lijkt een tegenstrijdigheid, maar blijkt een verrassende schat in zich te dragen over de mens in relatie tot God en tot elkaar en over de betekenis van de seksualiteit binnen Gods schepping. Wie dat wil, kan zich er in op diverse locaties in verdiepen.

De mens naar Gods beeld

Theologie van het LichaamGod is liefde en wij zijn naar Gods beeld en gelijkenis geschapen. We zijn dus geroepen om Gods liefde in deze wereld zichtbaar te maken. Daarin speelt het lichaam volgens de katholieke Kerk een cruciale rol. Het lichaam van de mens heeft een huwelijkse betekenis, leert paus Johannes Paulus II ons in zijn ‘Theologie van het Lichaam’ (TvL).

Wij zijn als man en vrouw naar Gods beeld geschapen. In de seksualiteit heeft God de betekenis gelegd om liefde uit te drukken en zichtbaar te maken, een liefde zoals door God bedoeld: trouw en vruchtbaar; een liefde die zichzelf durft te verliezen aan de ander.

Met zijn TvL geeft paus JPII een nieuwe en frisse kijk op de betekenis van de seksualiteit om zo los te komen van onze hedendaagse seksuele moraal en van de immoraliteit waarin ook onze tijd gevangen zit.

Cursus in Utrecht

Al geruime tijd vinden in Nederland op diverse locaties cursussen plaats over de Theologie van het Lichaam. Maandag 3 oktober start in Utrecht, in het Thomas a Kempis Leerhuis, een cursus van acht bijeenkosmten. Inleider is kapelaan L. Simons uit Roermond, die al enige jaren deze cursussen door het hele land verzorgt.

Cursus Theologie van het Lichaam

Weekend Theologie van het Lichaam

In oktober, van vrijdag 21 t/m zondag 23 oktober wordt in klooster van Opus Angelorum te Mechelen (NL) een weekend georganiseerd over de Theologie van het Lichaam. Kapelaan Simons is tijdens dit te gast om uitleg te geven over dit bijzonder belangrijke thema.

Weekend Theologie van het Lichaam

Speciale webpagina

Er bestaat ook een speciale webpagina over de Theologie van het Lichaam met activiteiten en links naar interessante bronnen op het web.

Theologie van het Lichaam