De aanname dat het verbieden van alcohol aan jongeren door hun ouders geen zin heeft, omdat zij dan juist meer gaan drinken, klopt niet. Dat stelt promovenda Ina Koning in haar proefschrift, waarop zij volgende week aan de Universiteit Utrecht promoveert. De aanname dat het verbieden van alcohol aan jongeren door hun ouders geen zin heeft, omdat zij dan juist meer gaan drinken, klopt niet. Dat stelt promovenda Ina Koning in haar proefschrift, waarop zij volgende week aan de Universiteit Utrecht promoveert.
Volgens Koning drinken jongeren juist minder als hun ouders duidelijke regels vastleggen over alcoholgebruik. Kinderen van ‘strenge’ ouders beginnen later met het drinken van alcohol. Ook als ze de leeftijd bereiken waarop ze zelf alcohol mogen kopen (16) drinken ze nog altijd minder. Er is wel een voorwaarde voor het laten werken van ‘strenge’ regels over alcoholgebruik: zowel de ouders als de kinderen moeten op de hoogte zijn van de risico’s van drinken op jonge leeftijd.
Alcohol is niet goed voor de hersenen van opgroeiende kinderen. Voor haar proefschrift volgde onderzoekster Koning meer dan 3000 ouders en hun kinderen over een periode van 5 jaar. (KN/Vrouw.nl)