Stop de vervelingHeerlijk, de zomer­vakantie is er. Tijd voor rust en ont­haasten. Voor kin­de­ren kan die zee van tijd nog wel eens problemen op­le­ve­ren. “Máááám, ik weet niet wat ik moet doen.” Enkele tips om de verveling te lijf te gaan.
Heerlijk, de zomervakantie is er. Tijd voor rust en onthaasten. Voor kinderen kan die zee van tijd nog wel eens problemen opleveren. “Máááám, ik weet niet wat ik moet doen.” Enkele tips om de verveling te lijf te gaan.

Stop de vervelingKinderen kunnen vaak volop genieten van de vrije tijd in de vakantie, maar soms valt het hen ook zwaar. Ze hangen wat rond, gaan elkaar met het spelen dwarszitten en kunnen je als een hondje achterna lopen. “Máááám, ik weet niet wat ik moet doen.”

Delen in plaats van vervelen

Laat je kind delen in jouw dagelijkse klusjes wanneer hij / zij om je heen blijft hangen. In de vakantie is er meer tijd en gelegenheid om je te laten helpen door je kind nieuwe taakjes te leren, zoals bijvoorbeeld: planten water geven, groente snijden, de was in de droogtrommel doen, het onkruid wieden, enz enz. Wie weet ontstaat er wel een lijstje met klusjes die ze in de vakantie graag doen. Het gaat er niet om dat het perfect gebeurt, maar dat hij of zij een stukje verantwoordelijkheid leert en dat het kind bouwt aan een gevoel van eigenwaarde. Bovendien is het een leuke manier om tijd met je kind door te brengen.

Lezen en luisteren

Het is fantastisch als je je kind ertoe stimuleert elke dag een tijdje te lezen. Ze ontwikkelen hun fantasie en tevens leesvaardigheid. Als je kind dit niet graag doet, kun je kijken welke audioboeken / luisterboeken bij jouw in de bibliotheek of on-line (winkels) te krijgen zijn. Laat je kind ernaar luisteren en geef hem/haar dan het boek erbij. Het kind kan meelezen of het later in zijn eigen tempo lezen.
Echt grote collecties luisterboeken vind je op:
123luisterboek.nl en
bol.com – luisterboeken

Toneelstuk of film maken

Laat je kinderen van hun favoriete verhaal een toneelstukje of poppenvoorstelling maken dat ze mogen opvoeren. Met verkleedspullen en een verhaal kunnen ze uren bezig zijn.
Indien ze er oud genoeg voor zijn, zouden ze ook een film kunnen maken van hun favoriete verhaal. Als er niet voldoende ‘spelers’ zijn, kunnen poppen of zelfgemaakte stripfiguren als acteurs meedoen. Uren speelplezier.

Zoeken en verzamelen

Buiten het gewone buitenspelen, spelletjes doen, knutselen, bouwen en tekenen, zijn er nog veel extra activiteiten te bedenken. Maak een aantal kleine pakketjes in aluminiumfolie (eventueel nog met een plastic zakje er omheen). In de pakketjes kunnen nieuwe speeltjes zitten, maar ook bestaande spulletjes of onderdelen van bijvoorbeeld een groter bouwpakket/naaipakket/puzzel etc.. Verstop alle pakjes in de tuin of huis – maar echt goed –  en laat je kinderen ernaar zoeken wanneer dat uitkomt. Soms hebben ze er zelfs meer dagen voor nodig. Pas als ze alles bij elkaar hebben, kunnen ze echt aan de slag.
 

Het baal-boek

Soms lijkt niks echt te werken. Je kunt een baal-boek introduceren. Het is een boek dat je aanschaft en dat allerlei opdrachtjes bevat. Het kan leuk zijn – zoals een echt vakantieboek, of minder leuk – zoals een boek met reken- of taalopgaven. Net wat bij jouw kind past. Wanneer je kind geen enkele andere suggestie wil oppakken, kun je dit eens proberen. Je stelt je kind voor binnen vijf minuten iets te bedenken, anders is het tijd voor het baal-boek. Het is een kwestie van uitproberen…

En ten slotte: wees altijd enthousiast over het idee dat je aandraagt. Iets dat als leuk en spannend wordt gepresenteerd is veel aantrekkelijker dan wanneer het lijkt alsof je je kinderen ermee ‘wegstuurt’, hoe goed bedoelt het ook is.