H. Monica en H. AugustinusZondag 27 augus­tus is het Feest van de H. Monica, die bekend staat om haar onophoudelijk gebed voor haar zoon Augus­tinus, de latere heilige en kerk­vader. De ‘biddende moeder’ bracht hem weer op het juiste pad. H. Monica en H. AugustinusZondag 27 augustus is het Feest van de H. Monica, die bekend staat om haar onophoudelijk gebed voor haar zoon Augus­tinus, de latere heilige en kerk­vader. De ‘biddende moeder’ bracht hem weer op het juiste pad.

Monica had veel verdriet om haar zoon Augustinus. Zijn levens­wandel sloot niet bepaald aan op de christelijke levensopvatting en daarbij behorende deugden die Monica haar zoon zo graag wilde meegeven. Zij bleef echter vertrouwen. Haar aanhoudende gebed, zo zegt de heilige Augustinus later zelf ook, heeft hem op het juiste pad gebracht.

Monica is vanwege haar vertrouwvolle gebed een grote steun en voorbeeld voor moeders die zich zorgen maken over hun (grotere) kinderen. Zij is dan patrones van moeders en moederbonden, christelijke vrouwen en echtgenotes. Ook wordt haar voorspraak ingeroepen voor het zielenheil van kinderen die verkeerde wegen gaan. De Kerk viert het feest van de H. Augustinus – van wie de bekende uitspraak 'Onrustig is ons hart, totdat het rust vindt in U' is – op 28 augustus.

Mothers Prayers

Biddende Moeders NederlandHet gebedsinitiatief ‘Mothers Prayers’, of in goed Nederlands ‘Biddende Moeders’, sluit prachtig aan bij de rol die H. Monica heeft gehad op haar zoon. Dit initiatief is in Engeland ontstaan (nov. 1995) en heeft zich snel over de wereld verspreid (contacten in meer dan 80 landen). In oktober 2002 is het in Nederland van start gegaan. ‘Biddende Moeders’ heeft de goedkeuring, steun en zegen van christelijke leiders uit alle Kerken en kerkgemeenschappen. Er zijn nu duizenden groepen over de wereld.