OpvoeddebatOuders die van andere ouders wel eens willen horen hoe zij de opvoeding van hun kinderen ter hand nemen, kunnen vanaf 15 mei meedoen aan het opvoeddebat. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin heeft daartoe afgelopen vrijdag het startsein gegeven. Ouders die van andere ouders wel eens willen horen hoe zij de opvoeding van hun kinderen ter hand nemen, kunnen vanaf 15 mei meedoen aan het opvoeddebat. Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin heeft daartoe afgelopen vrijdag het startsein gegeven.

OpvoeddebatOuders die meedoen aan het opvoeddebat kunnen terecht op bijeenkomsten die het ministerie voor Jeugd en Gezin samen met onder meer gemeenten en sportclubs gaat organiseren. Ook kunnen ze hun vragen kwijt op een speciale website.

Ontbijttafel

Gezinsminister André Rouvoet gaf vrijdag 15 mei het startsein voor het opvoeddebat in het Museon in Den Haag, waar hij met een aantal gezinnen aan de ontbijttafel zat om de internationale Dag van het Gezin te vieren. De minister zou het een goede zaak vinden als ouders stilstaan bij hun manier van opvoeden. “In plaats van op de automatische piloot op te voeden is het goed als ouders geregeld nadenken over wat voor de ontwikkeling van hun kind het beste is.”

Opvoeden leren

Uit een onderzoek onder 2200 Nederlanders blijkt dat iets meer dan de helft vindt dat ouders opvoeden kunnen leren. Bijna evenveel mensen volgen daarbij liever hun gevoel. Volgens een meerderheid hoeft de school zich er niet tegenaan te bemoeien; onderwijzers zouden zich moeten beperken tot goed lesgeven.

Dag van het Gezin

Al in 1993 is 15 mei door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Dag van het Gezin. In Nederland wordt dat nog niet gevierd. Een handtekeningenactie van SOS-Kinderdorpen moet daarin verandering brengen. De actie wordt gesteund door Anky van Grunsven en Jan Smit. “Ik kom zelf uit een warm nest en heb een heel goede jeugd gehad”, zegt Van Grunsven. “Juist daarom weet ik hoe belangrijk het is dat kinderen in een gezin kunnen opgroeien.” (ANP)