St. Bonifatius, ZaandamPastoor A.F.M. Goedhart neemt graag even de tijd om te praten over het gezin in de parochie. Hij heeft er in de afgelopen 25 jaar dat hij in Zaandam staat, in ieder geval heel wat leren kennen. Pastoor A.F.M. Goedhart neemt graag even de tijd om te praten over het gezin in de parochie. Hij heeft er in de afgelopen 25 jaar dat hij in Zaandam staat, in ieder geval heel wat leren kennen.

Persoonlijk contact

Persoonlijk contact, de parochianen en dus ook de gezinnen laten blijken dat ze gekend worden, is belangrijk, vindt pastoor Goedhart. “Als ik door het gangpad naar voren loop geef ik ze altijd even een hand. Zeker op de zondagen van de Jeugd & Kinder-Woord-Dienst zijn er behoorlijk wat gezinnen. En met Kerstmis helemaal. Dan hebben we altijd een Kerstavondviering voor jong en oud, een viering waarin de kinderen zelf een kerstspel spelen en op een aantal onderdelen worden ingeschakeld. In de Advent en Vastentijd volgen we met de kinderen projecten en dan is er dus iedere zondag Jeugd & Kinder-Woord-Dienst.”

St. Bonifatius, ZaandamHet persoonlijk contact onderhoudt de pastoor ook op andere manieren: “Als ik een aankondiging van een geboorte krijg, ontvangt het een gezin een mooie felicitatiekaart – die worden speciaal voor me gemaakt – en ik ga op kraamvisite. En als de Eerste Communie en het sacrament van het heilig Vormsel in zicht komt, heb ik natuurlijk veel contact met ouders.”

Jeugd

Naar de Jeugd & Kinder-Woord-Dienst van de Sint-Bonifatiuskerk in Zaandam komen altijd wel zo’n 25 kinderen. Onlangs hebben zij het 25 jarig bestaan ervan feestelijk gevierd.

Kinderen van 4 tot en met 12 jaar zijn,tijdens de zondagsviering, van harte welkom. Vanwege het grote leeftijdsverschil wordt gewerkt met twee groepen de ‘Benjamingroep’ voor kinderen van groep 1 t/m 3 van de basisschool en de ‘Samuelgroep’ voor de groepen 4 t/m 8.

Een team van enthousiaste mensen onder leiding van de catechetisch medewerkster zijn de stuwende kracht hierachter. Vaak hebben kinderen die naar de middelbare school gaan moeite met afscheid nemen van de Jeugd & Kinder-Woord-Dienst en willen graag ingeschakeld worden om te assisteren, wat natuurlijk van harte wordt gestimuleerd. Zij zijn immers de begeleiders van de toekomst. Bij terugkomst in de kerk komen de kinderen even op het altaar en mogen iets vertellen, de verwerking laten zien en een gebed voorlezen dat allemaal te maken heeft met het Evangelie van betreffende zondag. Zo worden andere parochianen betrokken bij dat wat de jeugd meekrijgt.

Stimulans van ouders

Dat het leven veel gecompliceerder is geworden voor gezinnen, merkt pastoor Goedhart in de praktijk. “Ik kom wel bij gezinnen thuis waar drie keer op een avond gekookt moet worden, want Pietje komt op een andere tijd thuis dan Marietje. Het is tegenwoordig gewoon moeilijker kinderen ergens bij te betrekken en er bij te houden!

We zouden bijvoorbeeld dolgraag de kindercatechese weer leven inblazen. We hebben er een fantastisch team voor. Maar de kinderen moeten wel komen, en dat hangt toch voor een groot deel af van de ouders. Die moeten erachter staan.

St. Bonifatius, Zaandam

We merken het ook bij de misdienaars. We hebben best een behoorlijke groep, zo’n 30 in de leeftijd van 8 tot 20 jaar, maar je moet er echt veel voor doen om ze erbij te houden. We bieden hen, samen met parochies uit de regio, een jaarlijks uitje en ook gaan we met hen naar de bioscoop of de bowlingbaan. Ze hebben een heel leuk een eigen infoblaadje, ‘Mispuntjes’, waarin hun dienrooster is opgenomen en waar ze ook zelf copij voor kunnen aanleveren. Het zijn allemaal dingen die het aantrekkelijk kunnen maken, maar als de stimulans van ouders er niet is begint de parochie weinig.”

Acties

In de Sint-Bonifatiusparochie zijn het ook de bijzondere acties die jeugd en jongeren betrokken houden. Er is met de misdienaars een reis naar Rome gemaakt. En een aantal jaar geleden is de parochie met een paar bussen naar Dokkum geweest; één van de bussen zat vol met jongeren. Mogelijk dat, dat binnenkort weer gaat gebeuren.

Zo heeft de vorige tienergroep ‘Next Step 4 You’ actie gevoerd. Tieners volgen, in de Sint-Bonifatiusparochie, het project ‘Next Step 4 You’ (volgende stap voor jou) ter voorbereiding op het ontvangen van het sacrament van het Vormsel, Naar aanleiding van het item ‘Denken aan een ander… hoezo?’ hebben zij met auto’s wassen een flink bedrag bij elkaar verdiend dat naar het eigen gekozen goede doel is gegaan: het ‘Kinderhospice Het Lindenhofje’ in Amsterdam.

Ook de huidige groep NS4Y staat te springen om in actie te mogen komen. Zo zie je maar kinderen willen wel, ook tieners en jongeren.

Echter geloofsopvoeding wordt steeds vaker uitbesteed aan parochies, toch blijkt uit onderzoek dat ouders de meeste invloed hebben op het geloofsleven van kinderen.

Daarom is het goed voor ouders te beseffen dat: ‘Geloven in het gezin begint’ en met geloven, en daar zelf een voorbeeld in zijn, kun je niet vroeg genoeg beginnen.

Van parochies mogen ouders ondersteuning in de geloofsopvoeding verwachten. En dat is wat gelukkig door veel parochies geboden wordt.

www.bonifatiusparochie.nl