Spelcomputer verdringt buitenspelenKinderen spelen steeds vaker op hun spelcomputer. Ook al behoort langer buitenspelen nog steeds tot de meest favoriete zomerbezigheid, kinderen vermaken zich in de vakanties steeds meer met de spelcomputer. Kinderen spelen steeds vaker op hun spelcomputer. Ook al behoort langer buitenspelen nog steeds tot de meest favoriete zomerbezigheid, kinderen vermaken zich in de vakanties steeds meer met de spelcomputer.

Spelcomputer verdringt buitenspelenDat blijkt uit een onderzoek naar waar kinderen zich mee bezighouden gedurende de zomervakantie. Het onderzoek is verricht in opdracht van mediawinkel bol.com. Meest populair onder kinderen zijn de draagbare spelcomputers zoals de Nintendo DS en de Sony Playstation Portable (PSP). Bijna zestig procent van de gezinnen met kinderen neemt inmiddels een spelcomputer mee op de achterbank van de auto of in de reisbagage. Dat is 20 procent meer dan vorig jaar. Iets meer dan een derde van de gezinnen neemt de spelcomputers nog steeds niet mee, met name uit principiële overwegingen.

Entertainment games (Braintraining, Word Coach, Rekentraining) zijn het meest populair onder kinderen (41%), gevolgd door actiespellen (23%). Sport games zijn slechts bij een kleine 10% van de kinderen populair. Naast buitenspelen en gamen scoren de klassieke buiten- en binnenactiviteiten bij een op de drie gezinnen hoog zoals tekenen, kleuren, bordspellen en kaarten.

Ruim 40 procent van de ouders geeft hun kinderen een speciaal vakantiecadeau. Een kwart van hen geeft een of meerdere boeken. Bijna de helft kiest voor computerspelletjes (46%). Vooral vrolijke en leerzame spelletjes, de zogenaamde entertainment games, doen het in dat kader goed onder basisscholieren evenals inzichtspelletjes zoals het ouderwetse Tetris, Majong en Sudoku.

Het onderzoek is online uitgevoerd onder 507 respondenten. (AD)