Hoe spaar ik voor de studie van mijn kind?Wil je voorkomen dat je kind als werkstudent ploe­te­rend door zijn studie­jaren moet? Iedereen die meer verdient dan hij dage­lijks nodig heeft, kan sparen. Maar hoe spaar je genoeg?
Wil je voorkomen dat je kind als werkstudent ploeterend door zijn studiejaren moet? Of zie je het niet zitten dat ze haar carrière begint met een torenhoge studieschuld? Iedereen die meer verdient dan hij dagelijks nodig heeft kan sparen. Maar hoe spaar je genoeg?
   

Handig

Hoe spaar ik voor de studie van mijn kind?Het uiteindelijke spaarbedrag is sterk afhankelijk van de studie en de stad die je zoon of je dochter uitkiest. En dat is moeilijk in te schatten als je kind pas een jaar of vier is. Een beter uitgangspunt is te sparen wat je kúnt sparen voor de studie. Als je weet wat reëel is om te sparen, is het ook makkelijker dat al die jaren vol te houden. Juist in regelmatig sparen schuilt de kracht voor het opbouwen van een studiepotje.

Keuze

Sparen kan via een gewone spaarrekening bij de bank, een beleggingsrekening of een verzekering. De fiscale voordelen van een studieverzekering zijn in 2001 afgeschaft. Dat betekent dat ook bij de studieverzekering gewoon 1,2% vermogensbelasting afgedragen moet worden wanneer het totale vermogen groter is dan 40.000 euro.
Met een verzekering kun je er voor zorgen dat ook bij overlijden van de ouders het uiteindelijke spaardoel uitgekeerd wordt. Maar je zou desgewenst een risicoverzekering apart af kunnen sluiten naast een andere spaarvorm

De keuze voor sparen of beleggen hangt uiteraard af van het risico dat ouders aanvaardbaar vinden; een combinatie van sparen en beleggen is ook mogelijk. Een spaardeposito wordt over het algemeen alleen gebruikt als je eenmalig een groot bedrag voor langere tijd vast zet, tegen een vaste rente, die hoger is dan de spaarrente.

Kinderbijslag

Veel ouders kiezen ervoor de kinderbijslag opzij te zetten voor later. Ouders met één kind krijgen per kwartaal bijna 200 euro; dat is 800 per jaar. Als je dat veertien jaar doet en uitgaat van een gemiddeld netto rendement van 4% dan heb je een bedrag van ongeveer 15.000 euro.
Ter indicatie: het collegegeld van dit studiejaar is 1.565 euro en dat wordt vrijwel ieder jaar duurder. Daar komen dan nog kosten bij voor boeken en ander studiemateriaal, en eventueel voor wonen en leefgeld. Een studentenkamer in Amsterdam kost op dit moment al gauw 500 of 600 euro per maand.

Grootouders

Grootouders kunnen ook een steentje bijdragen. Ze mogen per jaar 2688 euro belastingvrij schenken aan hun kleinkind. Ze mogen daarnaast ook 4479 euro aan hun kind geven zonder dat de fiscus daarvan meesnoept. En die kan dat dan weer in de studie van het kind steken. Door jaarlijks te schenken kunnen opa’s en oma’s het succesierecht beperken. Daarmee zijn kinderen en kleinkinderen minder kwijt aan belasting, wanneer ze vermogen erven. Hiervoor is het echter verstandig eerst te overleggen met een deskundige op het gebied van estateplanning.

Op dit moment bestaat de studiefinanciering natuurlijk nog, en het kan ook zijn dat u recht hebt op een tegemoetkoming in de studiekosten. Zie www.ib-groep.nl. Ook kan het zijn dat je bij de belastingaangifte bepaalde kosten in mindering op het inkomen kunt brengen.

Bovenstaand antwoord op de vraag ‘Hoe spaar ik voor de studie van mijn kind?’ is gevonden op Business Nieuws.