ZapateroIn Spanje spitst het conflict tussen de katholieke Kerk en de regering zich steeds meer toe op de gezinspolitiek. De regerende socialistische partij eist excuses van de Spaanse bisschoppen nadat enkele van hen tijdens de massale gezinsdemonstratie de regering Zapatero verweten het voortbestaan van het gezin in gevaar te brengen. Met de parlementsverkiezingen voor de deur spitst het conflict tussen de Spaanse katholieke Kerk en de regering zich steeds meer toe op de gezinspolitiek. De regerende socialistische partij PSOE eist excuses van de Spaanse bisschoppenconferentie nadat enkele bisschoppen tijdens de massale gezinsdemonstratie de regering Zapatero verweten het voortbestaan van het gezin in gevaar te brengen.

Zapatero Volgens woordvoerder José Blanco zal de partij zich tegen de onaanvaardbare “aanvallen door de kerkelijke hiërarchie” weren. Hij verweet de bisschoppen door hun optreden kort voor de verkiezingen van 9 maart de conservatieve oppositiepartij PP in de kaart te spelen. Als de bisschoppen politiek willen bedrijven, aldus Blanco, dan moeten zij zichzelf maar kandidaat stellen. Minister van Justitie Fernandez Bermejo sprak zelfs van het “nationaalkatholicisme”.

Zondag organiseerden de grote kerkelijke lekenbewegingen in samenwerking met de bisschoppen een massale pro-gezinsdemonstratie waaraan 160.000 tot 2.000.000 mensen deelnamen. Daarbij zei kardinaal Canizares Llovera van Toledo dat de regeringspolitiek niet alleen het gezin in zijn voortbestaan bedreigt, maar de toekomst van de samenleving als zodanig. De aartsbisschop van Valencia verweet de regering met haar “radicaal laïcisme de democratie in gevaar te brengen”.

De kardinaal-aartsbisschop van Madrid sprak met het oog op de doorgevoerde wetswijzigingen door de regering van een “achteruitgang bij de verdediging van de mensenrechten”. Concreet protesteerden de bisschoppen tegen het in 2005 ingevoerde ‘homo-huwelijk’ en de geliberaliseerde echtscheidingswet.
(KN/KNA – foto: Flickr / Guillaume Paumier)