Katholiekgezin.nl op de smartfoonAl enkele jaren wilde mijn vrouw mij ‘aan de mobiel hebben’. Dan ben je toch bij de tijd! Ik had er een aversie tegen. Een heel klein schermpje waar je maar moeilijk iets op kan zien. Een heel klein toetsenbord. Onhandig als je op de leeftijd bent van een leesbril en van minder vingervlugheid. En dan de oppervlakkige inhoud van de whatsAppjes die ik vreesde waar je nog 24 uur per dag bereikbaar voor moest zijn ook. Al enkele jaren wilde mijn vrouw mij ‘aan de mobiel hebben’. Dan ben je toch bij de tijd! Ik had er een aversie tegen. Een heel klein schermpje waar je maar moeilijk iets op kan zien. Een heel klein toetsenbord. Onhandig als je op de leeftijd bent van een leesbril en van minder vingervlugheid. En dan de oppervlakkige inhoud van de whatsAppjes die ik vreesde waar je nog 24 uur per dag bereikbaar voor moest zijn ook.

Katholiekgezin.nl op de smartfoonMaar toch: sinds enkele weken heb ik er een: een Samsung Note 4. Onder het motto: als je er een gebruikt, doe het dan goed. Deze Note 4 wordt ook wel een phablet genoemd, een combinatie van een smartfoon en een tablet. Hij is mooi groot, zodat ik goed op het scherm kan zien en het toetsenbord redelijk goed kan bedienen. Eventueel kan ik zelfs een pennetje dat bij het toestel hoort, als hulp gebruiken voor dat toetsenbord.

Wat trok mij over de streep? Belangrijk vind ik dat ik via WhatsApp vaker contact kan krijgen met onze jongens die toch op kamers zitten in Amsterdam en Rotterdam. Zo kwam ik dan onlangs direct op de hoogte van het feit dat er één plotseling autorijles is gaan nemen.  Aan een ander kon ik wat laatste tips geven voor zijn aangifte inkomstenbelasting. En één van onze zonen houdt veel van natuurfoto’s. En die kan hij nu met zijn vader delen.  Ik communiceer wel duidelijk naar onze jongens mijn eigen stijl en visie. Geen flauwekul berichtjes. En als ik een vraag stel, dan wil ik wel altijd antwoord hebben. Wat dat laatste betreft werd ik op een leuke manier gecorrigeerd toen ik eens een avond niet op mijn telefoon had gekeken en dus een berichtje gemist had waar ik echt op had moeten antwoorden. Ik ben niet altijd bereikbaar, maar op gezette tijden van de dag check ik mijn mobiel.

Dus ja, ik gebruik mijn smartfoon. Hij is snel en dat helpt mij om hem te gebruiken, want ik ben een ongeduldig man. Bovendien kom ik met de smartfoon gemakkelijk de dag door, want de accu is goed genoeg. En als die leeg begint te raken, dan laadt hij ook nog snel op. (Dit lijkt wel een reclame verhaal voor de Samsung Note 4. Tot je de prijs weet. Het kost wat, maar goed dan heb je ook wat).

Wat ook telkens over de streep helpt trekken om hem te gebruiken is het feit dat je altijd een redelijk goede foto- en filmcamera bij je hebt. Ik maak graag foto’s. Via WhatsApp kan je deze ook gemakkelijk delen met anderen.

Wat mij meevalt is het gebruikersgemak. Eén klik op een App en je hebt wat. ’s Ochtends bij het ontbijt klik ik op de “EvangelieApp” voor het evangelie van de dag dat mijn vrouw en ik altijd lezen. En als ik bij het ontbijt wat last van een ochtendhumeur heb, klik ik op de “LaatsteJournaalApp”. Dat leidt wat af. En ’s Avonds klikken mijn vrouw en ik elk op de eigen mobiel om samen de vespers/avondgebed op de App van het Getijdengebed te bidden.

Verder zijn er nog enkele andere handige mogelijkheden die ik benut. Zo is er de Voicerecorder. Ik heb eens het evangelie dat ik zondags in de kerk moest lezen, opgenomen en teruggeluisterd om mezelf eens te horen en zo nodig te corrigeren. Een andere keer was mij gevraagd of ik een bepaalde melodie van het “Ite Missa est” op het einde van de Mis wilde zingen. Ik nam die voor mij onbekende melodie via de Voicerecorder van YouTube op en beluisterde het een aantal keren via de smartfoon. En zo kon ik het gemakkelijk leren.

En als je, voordat je met de auto wegrijdt, de bluetooth van je smartfoon aanzet, dan kan je via de carkit van je auto met drie klikken een telefoongesprek voeren. Eén klik op een knopje op het stuur en twee klikken op het navigatiescherm en je kunt degene die je belt via de luidsprekers van je auto horen en terugpraten via een microfoon die in de auto ingebouwd is.

Het gebruikersgemak van die smartfoon wordt aanzienlijk verhoogd door de gebruikerservaring van vrouw en kinderen die mij graag de weg wijzen als ik de weg eens kwijt geraakt ben. De conclusie is dan ook dat ik in korte tijd van geen gebruiker een enthousiast gebruiker van de smartfoon geworden ben.