Het huwelijk is een verbintenis tussen een man en een vrouwHet parlement van Slowakije heeft woensdag met een grote meerderheid een grond­wets­wijziging aange­nomen waarin het huwelijk wordt gede­fi­ni­eerd als de “unieke verbintenis tussen man en vrouw”. Het parlement van Slowakije heeft woensdag met een grote meerderheid een grond­wets­wijziging aange­nomen waarin het huwelijk wordt gede­fi­ni­eerd als de “unieke verbintenis tussen man en vrouw”.

Het huwelijk is een verbintenis tussen een man en een vrouwIn het parlement in Bratislava stemden 102 parlementariërs voor en 18 volks­vertegen­woordigers tegen de grond­wets­wijziging. Drie leden onthielden zich van stemming en vijf parlementariërs wilden helemaal niet stemmen. Met een grond­wets­wijziging in Slowakije moeten minimaal 90 parle­men­tariërs instemmen.

De grond­wets­wijziging was opgesteld door de sociaal-democratische partij SMER van premier Fico en de christen­democratische oppositiepartij KDH. Naast alle parlemen­tariërs van de SMER en KDH stemden ook andere oppositie­partijen in met de grondwets­wijziging.

‘Woede van de EU’

Volgens de Slowaakse Alliantie voor Gezinnen is met de grond­wets­wijziging “goede voor­uitgang geboekt”, maar zal het Slowakije niet beschermen tegen "woede van de EU en rechterlijk activisme" tegen het huwelijk en gezin.

De Slowaakse Alliantie voor Gezinnen zamelt hand­tekeningen in voor een referendum over de bescherming van het traditionele gezin en dat (geadopteerde) kinderen een vader en moeder nodig hebben.

Tegen­standers hekelen de grond­wets­wijziging, omdat het een verbintenis tussen mensen van hetzelfde geslacht uitsluit. Volgens Amnesty International legt Slowakije hiermee discriminatie vast in de grondwet.

Van de 5,4 miljoen inwoners van Slowakije is 62 procent katholiek, 8 procent protestant en bijna 4 procent Grieks-katholiek.

(bron: Katholiek Nieuwsblad)