Het parlement van Slowakije heeft woensdag met een grote meerderheid een grondwetswijziging aangenomen waarin het huwelijk wordt gedefinieerd als de “unieke verbintenis tussen man en vrouw”. Het parlement van Slowakije heeft woensdag met een grote meerderheid een grondwetswijziging aangenomen waarin het huwelijk wordt gedefinieerd als de “unieke verbintenis tussen man en vrouw”.
In het parlement in Bratislava stemden 102 parlementariërs voor en 18 volksvertegenwoordigers tegen de grondwetswijziging. Drie leden onthielden zich van stemming en vijf parlementariërs wilden helemaal niet stemmen. Met een grondwetswijziging in Slowakije moeten minimaal 90 parlementariërs instemmen.
De grondwetswijziging was opgesteld door de sociaal-democratische partij SMER van premier Fico en de christendemocratische oppositiepartij KDH. Naast alle parlementariërs van de SMER en KDH stemden ook andere oppositiepartijen in met de grondwetswijziging.
‘Woede van de EU’
Volgens de Slowaakse Alliantie voor Gezinnen is met de grondwetswijziging “goede vooruitgang geboekt”, maar zal het Slowakije niet beschermen tegen "woede van de EU en rechterlijk activisme" tegen het huwelijk en gezin.
De Slowaakse Alliantie voor Gezinnen zamelt handtekeningen in voor een referendum over de bescherming van het traditionele gezin en dat (geadopteerde) kinderen een vader en moeder nodig hebben.
Tegenstanders hekelen de grondwetswijziging, omdat het een verbintenis tussen mensen van hetzelfde geslacht uitsluit. Volgens Amnesty International legt Slowakije hiermee discriminatie vast in de grondwet.
Van de 5,4 miljoen inwoners van Slowakije is 62 procent katholiek, 8 procent protestant en bijna 4 procent Grieks-katholiek.
(bron: Katholiek Nieuwsblad)